Din cuprinsul articolului
Belgia a devenit prima țară care a introdus o carantină obligatorie de 21 de zile împotriva variolei maimuțelor – deoarece 14 țări confirmă acum focare ale bolii virale și medicii avertizează asupra unei „creșteri semnificative” a cazurilor din Regatul Unit.
Cei care contractează virusul vor trebui acum să se autoizoleze timp de trei săptămâni, au declarat autoritățile belgiene din sănătate, după ce au fost înregistrate trei cazuri în țară, potrivit DailyMail.
Infecțiile, dintre care prima a fost înregistrată vineri, sunt toate legate de un festival din orașul-port Anvers.
Acesta vine în momentul în care medicii au avertizat că Regatul Unit se confruntă cu o creștere „semnificativă” a infecțiilor, iar răspunsul guvernului este „critic” în limitarea răspândirii acesteia.
Dr. Claire Dewsnap, președintele Asociației Britanice pentru Sănătate Sexuală și HIV, a mai spus că focarul ar putea avea un „impact masiv” asupra accesului la serviciile de sănătate sexuală în Marea Britanie.
Acesta vine în momentul în care doctorul Susan Hopkins, un consilier medical șef al Agenției pentru Securitate a Sănătății din Regatul Unit, a avertizat astăzi că variola maimuțelor se răspândește prin transmitere comunitară în Marea Britanie, fiind detectate mai multe cazuri zilnic.
Sajid Javid a dezvăluit ieri că alți 11 britanici au fost testați pozitiv pentru virus, ducând numărul total la 20.
Cazurile includ un copil britanic aflat în prezent într-o stare critică la un spital din Londra, în timp ce alte 100 de infecții au fost înregistrate în Europa.
Dr. Dewsnap a declarat pentru Sky News: „Răspunsul nostru este cu adevărat critic aici. Vor fi mai multe diagnostice în săptămâna viitoare. Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că există infecții în toată Europa, așa că acest lucru s-a răspândit deja”.
Variola maimuței în România
În România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că vor fi cumpărate câteva sute de doze pentru a avea un stoc de siguranță.
„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a declarat, duminică, Alexandru Rafila la Digi24.
Ministrul Sănătății spune că este vorba de o cantitate mică, dar care va fi pusă la dispoziția autorităților ca măsură preventivă.
„Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a mai spus ministrul.