Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice lansează astăzi piesa de teatru DA, inspirată din poveștile unor pacienți cu dermatită atopică. Este un demers de popularizare a experienței prin care trec copii, adolescenții și tinerii cu dermatită atopică. Pentru mulți dintre noi pare o boală banală, care înroșește pielea și poate dispărea la fel de repede cum a apărut. Nu este deloc așa. Pacienții au probleme mari din cauza afecțiunii, de multe ori nu pot să doarmă noaptea, au restricții la țesăturile pe care le pot purta, le e teamă să afle colegii și multe altele.
A, B și E sunt trei dintre tinerele care și-au spus poveștile. A este student la medicină și nu îi mai este nici teamă, nici rușine. Împreună cu mama ei și ea medic a depășit toate aceste etape.
B este o mama tânără și activă de când are tratamentul potrivit. Și ea are oameni care o susțin în jur și de câteva luni este îndrăgostită. Dar nu a fost mereu așa. Iar experiențele ei le veți regăsi în piesă.
E este o tânără care nu vrea să se afle despre boala ei. Doar familia știe. Spune că poate va veni momentul în care să vorbească deschis dar încă nu a venit.
Astăzi este despre ele. Și despre faptul că poveștile lor transpus într-o piesă de teatru vor ajuta și alți copii și adolescenți să înțeleagă mai bine prin ce trec colegi de ai lor care au dermatită atopică și îi vor susține.
”Oamenii își dau cu părerea fără să aibă habar! Cum au făcut și femeile alea la BAC, n-o să uit niciodată cum se uitau femeile alea la mine. Eram la proba de română și au venit supraveghetoarele la mine: Aoleu, da’ tu ce ai?? În ziua aia mi se inflamase puțin, dar nu era cine știe ce. Și au început să-mi dea sfaturi. Mi-au zis să ma dau cu cremă Nivea că lor le-a mers foarte bine pe față și să încerc și eu”.
Dermatita e o parte din mine. E una dintre identitățile mele pe care am reușit să le îmbrățișez și cu care să trăiesc!
Piesa de teatru se va juca în liceele bucureștene Miguel Cervantes, Jean Monet și Gheorghe Lazăr. Piesa a fost înregistrată și va fi postată pe Youtube, pentru a ajunge la cât mai multe persoane.
Interviurile, scenariul și punerea în scenă au fost realizată de compania Active Works, o companie formată din actori profesionişti, care foloseşte exerciţii şi tehnici din actorie pentru a ajuta oameni, grupuri şi organizaţii să înveţe experimentând.
Piesa de teatru face parte dintr-un proiect COPAC, implementat în urma câștigării unui grant internațional, fiind unul dintre cele 5 proiecte câștigătoare din întreaga lume în cadrul competiției globale ”Agents of chance”, înființată de Sanofi și Regeneron.