Din cuprinsul articolului
Primele de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, dar există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul.
Prima de Paşte 2024. Cadoul in numerar de 300 lei este asimilat veniturilor din salarii și nu se include în baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si contribuțiilor sociale obligatorii.
Venituri neimpozabile potrivit Codului Fiscal
Potrivit art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, următoarele venituri nu sunt impozabile, in întelesul impozitului pe venit:
- ajutoarele de înmormantare,
- ajutoarele pentru bolile grave si incurabile,
- ajutoarele pentru dispozitive medicale,
- ajutoarele pentru naștere/adopție,
- ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale,
- veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora,
- contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului,
- contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de muncă sau in regulamentul intern.
Prima de Paște 2024
Prima de Paşte 2024. În cazul cadourilor în bani și/sau in natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoana în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depașește 300 lei:
(i) cadouri oferite angajaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Cei 300 lei reprezintă venituri neimpozabile și se trec în Declarația 112.
Prima de Paște nu este obligatorie
De menționat că angajatorii nu sunt obligați să ofere acești bani.
De asemenea, în acest an, angajații români vor mai beneficia, pe lângă primă, și de o minivacanță.
Ei vor avea mai multe zile libere cu ocazia sărbătorilor de Paște ortodox. Perioada este legată cu sărbătoarea de 1 Mai, prin decizie a Guvernului.
Va fi liber în 1 mai (miercuri), 2 mai (zi-punte) și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Paștelui, apoi prima și a doua zi de Paște.
Minivacanța de Paște 2024. Zile libere
- miercuri, 1 mai – Ziua Muncii
- joi, 2 mai – zi liberă decisă de Guvern
- vineri, 3 mai – Vinerea Mare
- duminică, 5 mai – Paștele ortodox
- luni, 6 mai – A doua zi de Paște ortodox (minivacanță de 6 zile 1-6 mai)