Din cuprinsul articolului
Prim ajutor pentru leziuni oculare. Leziunile oculare pot apărea în mod neașteptat și necesită atenție promptă pentru a preveni deteriorarea ulterioară și pentru a păstra vederea.
Indiferent dacă vătămarea are loc acasă, la serviciu sau în momente de distracție, învățarea tehnicilor potrivite de prim ajutor poate face o diferență majoră în rezultat.
Prezentăm în cele ce urmează câteva proceduri de prim ajutor pe care trebuie să le urmați dacă dumneavoastră sau cineva ați suferit o leziune oculară.
Prim ajutor pentru leziuni oculare. 1. Evaluați situația
Primul pas în acordarea primului ajutor pentru o leziune oculară este să evaluezi situația cu calm. Asigurați-vă că atât dumneavoastră cât și persoana rănită sunteți în siguranță. Dacă există obiecte străine sau substanțe chimice în jur, nu încercați să le îndepărtați singur, deoarece acest lucru poate agrava daunele.
2. Evitați frecarea sau atingerea ochilor
Din păcate, frecarea ar putea provoca daune suplimentare și poate înrăutăți situația.
„Frecarea poate cauza ca un obiect străin în ochi să zgârie corneea, ducând la deteriorarea corneei. Dacă dumneavoastră sau cineva ați suferit o leziune oculară, este important să solicitați imediat asistență medicală. Sunați la serviciul medical sau cereți pe cineva din apropiere să vă sune ajutor”, a avertizat dr. Isha Chaudhari, potrivit Times of India.
Prim ajutor pentru leziuni oculare. 3. Clătiți cu apă
Este esențială spălarea imediată și continuă, dacă vătămarea implică expunerea la substanțe chimice sau particule mici în ochi. Utilizați un jet constant de apă curată pentru a clăti ochii timp de cel puțin 15 minute. Țineți ochiul deschis în timp ce clătiți pentru a vă asigura că substanța chimică sau particulele mici sunt spălate bine.
4. Protejează ochiul (contuzii)
Dacă vătămarea ochiului se datorează unui obiect contondent sau impact, protejați ochiul de alte vătămări. Puneți un pansament curat, steril sau o cârpă umedă și curată peste ochiul rănit și fixați-l ușor. Nu aplicați presiune pe ochi.
Prim ajutor pentru leziuni oculare. 5. Nu încercați să îndepărtați obiectele blocate
„Dacă există un obiect străin, cum ar fi sticlă sau resturi, încorporat în ochi, nu încercați să îl îndepărtați singur. Acoperiți ochiul cu un scut de protecție, ca un pahar de hârtie, și solicitați imediat asistență medicală”, spune dr. Chaudhari.
6. Nu aplicați unguente sau medicamente fără sfatul medicului
Evitați aplicarea oricăror unguente, creme sau medicamente pe ochiul rănit, cu excepția cazului în care vă recomandă medicul, deoarece aceste substanțe pot interfera cu examinarea și tratamentul adecvat al ochilor.
Amintiți-vă că primul ajutor timpuriu și adecvat poate minimiza în mod semnificativ severitatea unei leziuni oculare și poate evita daune ireversibile. Întotdeauna acordați prioritate siguranței și solicitați imediat asistență medicală dacă aveți o leziune oculară.
Primul ajutor adecvat și asistența medicală promptă sunt esențiale pentru cel mai bun rezultat potențial și pentru conservarea vederii.