Sari la conținut

Prieteniile toxice. Cum recunoști un amic „otrăvitor”

^ A frecventa un cerc de prieteni greșit vă poate afecta serios stima de sine. Amicii adevărați trebuie să vă asculte și să vă trateze cu respect

Competiția dusă la extreme, indiferența față de problemele dvs. și certurile dese sunt principalele semne că nu aveți un tovarăș, ci un dușman

Prietenii sunt ca și soiurile de vin, fiecare cu personalitatea, culoarea și aroma lui. Unii te îmbie la confidențe, alții fac sarea și piperul petrecerilor sau dau sfaturi grozave în probleme de amor. Dar sunt și prieteni care ți se strecoară pe sub piele ca o boală și nu se dau plecați decât după ce-ți strică pofta de viață, stima de sine și relația de cuplu. Sfatul specialiștilor: acolo unde nu merge cu vorba bună, rupeți răul de la rădăcină.

A alimenta o prietenie  toxică prin lipsa de reacție duce către depersonalizare și către scăderea stimei de sine. Stabiliți-vă propriile limite”. Monica Burcea, psihoterapeut
A alimenta o prietenie
toxică prin lipsa de reacție duce către depersonalizare și către scăderea stimei de sine. Stabiliți-vă propriile limite”.
Monica Burcea, psihoterapeut

„În general, oamenii se orientează către acele persoane în prezența cărora se simt confortabil și cu care împărtășesc idei comune despre viață, hobby-uri asemănătoare, obiective și secrete intime. Grupul de prieteni devine adesea o a doua familie și se presupune că ar trebui să ne fie alături la bine și la greu. Realitatea ne pune însă de multe ori în fața unor legături consumatoare de energie, care sunt departe de a fi ideale și care în timp pot genera o stare de disconfort, transformându-se în relații toxice”, arată Monica Burcea, psihoterapeut și trainer formator.
Necrologul unei prietenii frumoase
Potrivit acesteia, codul nescris al prieteniei presupune ca cele două persoane să se susțină necondiționat, ori de câte ori una dintre ele are nevoie de ajutor: „Cu cât relația de prietenie este mai veche și mai importantă, cu atât și așteptările sunt mai mari”. Însă chiar și relațiile care trec proba timpului sunt în pericol de a deveni o povară atunci când prietenii uită să mai onoreze întâlnirile, iar când o fac turuie ore în șir un monolog despre propriile probleme, critică tot ce mișcă ori sunt mai posaci decât Grinch care a furat Crăciunul.
Când stima se contruiește pe rivalitate
Prima capcană a unei prietenii, fie ea și de durată, este competitivitatea inconștientă. Deși în doze mici este benefic, spiritul de întrecere dus la extrem erodează în profunzime relația. „Prietenii care se transformă fără să vrea în competitori vor încerca să «dea replica» de fiecare dată când faceți schimbări sau achiziții noi: cumpără imediat aceleași bunuri, iau «întâmplător» aceleași decizii. Cei care se potrivesc profilului de prieteni competitivi sunt oameni care nu au capacitatea de a se bucura pentru reușita celorlalți. Pentru ei totul este o competiție unu-la-unu, stima lor de sine se construiește pe rivalitate”, detaliază specialistul Monica Burcea.
Tot la categoria bile negre intră și încălcarea promisiunilor, încrederea și respectul reciproc fiind un soi de „lipici” al prieteniilor. Sfatul expertului? „Decât să faci promisiuni pe care știi că nu le vei putea onora, este mai înțelept și mai corect față de celălat să ai curajul de a spune «nu» încă de la început”. La fel de greu de suportat sunt și amicii negativiști, care par că umblă mai mereu cu un nor negru deasupra capului.
Patru semnale ale unei relații toxice:
– Eschiva. Oamenii care se pricep de minune la a găsi pretexte pentru care nu vă pot fi alături în momentele de suferință, sunt mai degrabă egoiși decât rău intenționați. „Multe persoane tind să își activeze inconștient un sistem de «auto-protecție» atunci când prietenii se pot confruntă cu o problemă. Fie că este vorba de probleme de sănătate, de evenimente mai puțin fericite, de probleme de cuplu sau financiare, le vine greu să se expună suferinței celorlalți și simt nevoia să se protejeze. Soluția? Rediscutați termenii prieteniei sau mutați această relație în zona amiciției”, este sfatul expertului.
– Indiferența. Prietenii care nici măcar nu mimează, din politețe, că vă ascultă sau nu se obosesc să vă invite la o cafea, merită și ei scoși de pe lista apropiaților. „Este atitudinea pe care o persoană o poate întâlni atunci când se așteaptă mai puțin. Un prieten indiferent nu are timp să asculte, are mai mereu alte priorități, știe lucruri care ți-ar fi de folos și cu toate acestea alege să nu ți le spună. Fă-i cunsocut faptul că indiferența sa doare și urmărește dacă își schimbă comportamentul. Dacă nu apare nicio schimbare, poate este momentul să eliberezi această relație și să nu te auto-amăgesti că ai prieteni când de fapt ai doar «cunoștințe»”, arată Monica Burcea.
– Lipsa de respect. La fel de grav este dacă nu puteți avea încredere în ei să țină un secret și nici să vă înapoieze banii împrumutați. „A alimenta o prietenie toxică prin lipsa de reacție duce către depersonalizare și către scăderea stimei de sine. Stabiliți-vă propriile limite și dacă acestea sunt încălcate constant, luați decizia de a cunoaște și alți oameni care vă pot deveni prieteni. Lipsa de reacție nu face decât să încurajeze un comportament toxic care în timp poate induce chiar și o stare de depresie”, avertizează specialistul.
– Certurile și neînțelegerile. Prieteniile nu sunt numai lapte și miere, dar conflictele ar trebui să fie o excepție, nu o regulă. „Problema apare în momentul în care relația de prietenie se transformă într-un teritoriu de confruntare permanentă sau de lupta nesfârșită a argumentelor. Atunci când ai identificat o prietenie toxică și o continui, îi permiți persoanei în cauză să te rănească în continuare și astfel te rănești chiar tu”, concluzionează psihoterapeutul Monica Burcea.

Există prietenie fără atracție sexuală între bărbați și femei?
Nu există alb și negru atunci când vine vorba de prietenia între sexe opuse, care poate depăși foarte ușor granița dragostei. Acest pericol lipsește cu desăvârșire în copilărie, căci micuții sunt prea ocupați cu joaca. „Odată cu maturizarea, prietenia dintre persoanele de sex opus se transformă. Uneori, se poate institui un joc de seducție inconștientă între bărbat și femeie, fără a avea consecințe asupra relației lor însă, dacă sunt depășite anumile limite, relația poate deveni tensionată din cauza presiunii sexuale. Acest fapt necesită ca relația să fie iarăși și iarăși reechilibrată”, arată psihoterapeutul Monica Burcea. Există și cazuri, spune aceasta,  în care prietenia se poate transforma treptat în iubire fără ca sexualitatea să intervină: „Un alt aspect de menționat este faptul că prietenia între un bărbat și o femeie neimplicați în relații de cuplu este cu mult diferită de prietenia dintre parteneri care au familii sau relații. Sunt mii de motive pentru care prietenia devine dragoste și dragostea devine prietenie”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel