Din cuprinsul articolului
Ian Goldin este profesor de globalizare și dezvoltare la Universitatea din Oxford, profesor profesoral la Balliol College, Universitatea Oxford, director al programelor Oxford Martin privind Schimbări tehnologice și economice, Viitorul muncii și Viitorul dezvoltării și director fondator al Scoala Oxford Martin.
Din 2001 până în 2006, Ian a fost vicepreședinte al Băncii Mondiale și director de politici al grupului. El a condus colaborarea Băncii cu ONU, UE și alți parteneri.
În cadrul unui interviu acordat jurnalistului, Adrian Ruse, marele profesor a oferit o serie de previziuni sumbre cu privire la viitor. Acesta vorbește despre o nouă criză, precum și de o nouă pandemie.
„ Ceea ce știm este că vor fi mai multe crize, mai frecvente, cu o amplitudine mai mare, cu mai multe valuri în întreaga lume. Dar ce criză anume este întotdeauna imposibil de prezis. Că va exista o altă pandemie, știm că va exista o altă pandemie, va exista o altă criză financiară. De unde va veni, nu suntem siguri.
Din păcate, conflictele par să fie în creștere din cauza tensiunilor geopolitice. Și apoi mai sunt crizele induse de climă, care vor deveni tot mai frecvente. Așa că ar trebui să ne așteptăm la mai multe surprize. Aceasta este natura fazei de integrare a acestei lumi în care ne aflăm.
Cel mai mult mă preocupă în acest moment clima și conflictele. Dar perspectiva unei alte pandemii se profilează. Și, bineînțeles, tensiunile dintre SUA și China în special, fac imposibilă rezolvarea acestor crize.
Fiecare criză necesită cooperarea Chinei și a SUA, pentru a o opri. Și atâta timp cât cei doi nu discută și nu lucrează împreună, trebuie să ne așteptăm ca aceste crize să nu fie gestionate”.
„Cred că ne aflăm într-o poziție mai proastă, deoarece există mai puțină cooperare internațională, există mai puțină voință de a coopera. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne aflăm într-o situație mai proastă. Așadar, există multă tensiune în lume. Este nevoie de mult timp pentru a se reuni pentru a rezolva criza.
Al doilea motiv pentru care cred că ne aflăm într-o situație mai proastă este faptul că pandemia COVID a fost atât de dificilă, încât nivelul de îndatorare al majorității guvernelor a crescut dramatic.
Nu mai avem muniția fiscală, financiară, pe care o aveam înainte. Lumea dat 22 de trilioane de dolari, adică aproximativ un sfert din PIB-ul global, pentru a încerca să răspundă la pandemie. Dar nu putem face asta din nou.
Așadar, cred că ne aflăm într-o situație mult mai gravă în ceea ce privește capacitatea noastră financiară de a răspunde. Cred că și tensiunile crescânde din interiorul societăților. Politica este foarte fragmentată în multe țări. Cu siguranță este în SUA. Este în multe țări europene. Este între Occident și China în acest moment.
Vom îngreuna și noi lucrurile, deoarece guvernele noastre naționale nu au coeziunea pe care cred că o aveau acum 10 ani, nici măcar pentru a răspunde. Așa că sunt foarte îngrijorat.
Cred că aceste crize se întăresc reciproc. Vedem că se integrează și conflictul climatic, și cel legat de sănătate.
Și, bineînțeles, avem acum și noi tehnologii pe care nu le înțelegem cu adevărat. Și asta agravează problema, pentru că nu suntem foarte siguri ce ar trebui sî facem.
Cum ar fi, de exemplu, cibernetica, ransomware și toate acestea. Asta necesită coordonare. Este globală. Poate fi oriunde. Poate veni de oriunde. Dar avem autorități naționale fragmentate sau autorități ale Uniunii Europene care fac foarte dificilă gestionarea acestui fenomen”.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…