Din cuprinsul articolului
Escarele, cunoscute si sub numele de ulcere de presiune, sunt rani care apar atunci cand pielea si tesuturile subiacente sunt supuse unei presiuni prelungite. Aceste leziuni sunt frecvent intalnite la pacientii imobilizati sau cu mobilitate redusa si reprezinta o problema majora de sanatate, in special pentru persoanele in varsta sau cu boli cronice. (P)
Escarele apar in special pe zonele unde pielea este foarte aproape de os, cum ar fi calcaiele, spatele si soldurile. Presiunea prelungita limiteaza fluxul de sange catre aceste zone, ceea ce duce la o lipsa de oxigen si la acumularea de produse metabolice toxice, afectand astfel tesuturile. Daca persoana nu-si poate schimba pozitia pentru a reduce presiunea, apar leziunile tesutului si in cele din urma necroza (moartea tesutului).
Cea mai importanta cauza a deteriorarii tesuturilor care duce la formarea escarelor este acumularea de presiune. Deteriorarea tesuturilor este proportionala cu intensitatea presiunii si durata comprimarii capilarelor.
Alti factori care pot contribui la dezvoltarea unei escare:
Cea mai eficienta metoda de prevenire a escarelor este schimbarea frecventa a pozitiei, fie ca persoana este la pat sau intr-un scaun cu rotile. Persoanele imobilizate la pat trebuie sa-si schimbe pozitia cel putin o data la doua ore. Persoana in scaun cu rotile ar trebui sa-si schimbe pozitia cel putin la fiecare 15-30 de minute.
Utilizarea saltelelor speciale si a pernelor anti-decubit ajuta la distribuirea uniforma a presiunii. In plus, mentinerea pielii curate si hidratate este esentiala pentru a evita uscarea sau fisurarea pielii, aspecte care pot facilita aparitia leziunilor. Alaturi de o igiena adecvata, este recomandata utilizarea produselor ce contin acizi grasi esentiali, aplicate in special pe zonele susceptibile la escare, precum calcaiele, fesele, coatele, zona omoplatilor si a cefei.
Pentru diagnosticarea corecta, un specialist trebuie sa efectueze o inspectie atenta a intregului corp, evaluand factorii de risc si clasificand leziunea in functie de stadiul sau. Identificarea infectiilor este esentiala, deoarece o escara infectata necesita o abordare diferita si mai intensiva de tratament.
Escarele sunt clasificate in patru stadii de gravitate, de la roseata superficiala pana la pierderea completa a pielii si a tesutului muscular sau osos. La fiecare stadiu, tratamentul escarelor este adaptat pentru a reduce presiunea, a mentine rana umeda si a combate infectiile:
In stadiile II – IV, trebuie protejata de asemenea si pielea din jurul leziunii, ferind-o de macerare.
Pentru achizitionarea produselor Prontosan sau Askina Calgitrol accesati www.magazin-bbraun.ro
Nota:
Potrivit unui medic, există două semne foarte comune că cartofii dumneavoastră ar putea fi periculoși…
Pe măsură ce facturile la energie cresc în toată țara în această iarnă, proprietarii de…
Zodii norocoase în 2025. Începutul noului an pare să favorizeze șase zodii, în mod special,…
Terapia cu pisici. Pisicile nu sunt doar animale de companie adorabile, ci și creaturi care…
Rugăciune pentru vindecare de boli. În prima zi din noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe…
În timp ce laptele este cunoscut pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, consumul lui în…