Sari la conținut

Prevenție și tratament escare

Tratament Escare
Sursa foto: prontosan.ro
Preventie si Tratament Escare

Escarele, cunoscute si sub numele de ulcere de presiune, sunt rani care apar atunci cand pielea si tesuturile subiacente sunt supuse unei presiuni prelungite. Aceste leziuni sunt frecvent intalnite la pacientii imobilizati sau cu mobilitate redusa si reprezinta o problema majora de sanatate, in special pentru persoanele in varsta sau cu boli cronice. (P)

Cauzele Escarelor

Escarele apar in special pe zonele unde pielea este foarte aproape de os, cum ar fi calcaiele, spatele si soldurile. Presiunea prelungita limiteaza fluxul de sange catre aceste zone, ceea ce duce la o lipsa de oxigen si la acumularea de produse metabolice toxice, afectand astfel tesuturile. Daca persoana nu-si poate schimba pozitia pentru a reduce presiunea, apar leziunile tesutului si in cele din urma necroza (moartea tesutului).

Factori de risc in aparitia escarelor

Cea mai importanta cauza a deteriorarii tesuturilor care duce la formarea escarelor este acumularea de presiune. Deteriorarea tesuturilor este proportionala cu intensitatea presiunii si durata comprimarii capilarelor.

Alti factori care pot contribui la dezvoltarea unei escare:

  • Imbatranirea si pielea uscata sau fragila
  • Malnutritia sau hidratarea inadecvata
  • Afectiuni care afecteaza circulatia sanguina
  • Mobilitate redusa cauzata de durere, oboseala sau stres
  • Incontinenta sau igiena precara

Cum prevenim escarele

Cea mai eficienta metoda de prevenire a escarelor este schimbarea frecventa a pozitiei, fie ca persoana este la pat sau intr-un scaun cu rotile. Persoanele imobilizate la pat trebuie sa-si schimbe pozitia cel putin o data la doua ore. Persoana in scaun cu rotile ar trebui sa-si schimbe pozitia cel putin la fiecare 15-30 de minute.

Utilizarea saltelelor speciale si a pernelor anti-decubit ajuta la distribuirea uniforma a presiunii. In plus, mentinerea pielii curate si hidratate este esentiala pentru a evita uscarea sau fisurarea pielii, aspecte care pot facilita aparitia leziunilor. Alaturi de o igiena adecvata, este recomandata utilizarea produselor ce contin acizi grasi esentiali, aplicate in special pe zonele susceptibile la escare, precum calcaiele, fesele, coatele, zona omoplatilor si a cefei.

Diagnosticarea Escarelor

Pentru diagnosticarea corecta, un specialist trebuie sa efectueze o inspectie atenta a intregului corp, evaluand factorii de risc si clasificand leziunea in functie de stadiul sau. Identificarea infectiilor este esentiala, deoarece o escara infectata necesita o abordare diferita si mai intensiva de tratament.

Stadiile si tratamentul corespunzator al escarelor 

Escarele sunt clasificate in patru stadii de gravitate, de la roseata superficiala pana la pierderea completa a pielii si a tesutului muscular sau osos. La fiecare stadiu, tratamentul escarelor este adaptat pentru a reduce presiunea, a mentine rana umeda si a combate infectiile:

  • Stadiul I: Roseata a pielii, fara leziuni. Scopul este de a proteja pielea si a reduce presiunea.
  • Stadiul II: Pielea are leziuni superficiale, vizibile ca vezicule sau ulceratii. Tratamentul presupune indepartarea biofilmului si protejarea zonei afectate.
  • Stadiul III: Pierderea completa a grosimii pielii, cu afectarea tesuturilor subiacente. Tratamentul include indepartarea tesutului necrotic, prevenirea infectiilor si mentinerea unui mediu umed.
  • Stadiul IV: Pierderea completa a pielii si a tesutului, afectand muschii si oasele. Este necesara debridarea atenta si gestionarea infectiei pentru a facilita vindecarea.

In stadiile II – IV, trebuie protejata de asemenea si pielea din jurul leziunii, ferind-o de macerare.

Tratament Escare
Sursa foto: prontosan.ro

Produsele B. Braun pentru Ingrijirea Escarelor

  1. Braun ofera solutii inovatoare pentru tratamentul ranilor cronice si al escarelor. Gama Prontosan®, (Prontosan Solutie si Prontosan Wound Gel X), este potrivita pentru curatarea ranilor si indepartarea biofilmului, prevenind astfel infectiile si promovand un mediu propice vindecarii. Aceste produse actioneaza sinergic, polihexanida din compozitie oferind o bariera antimicrobiana eficienta, iar betaina ajuta la curatarea ranilor. In plus, Askina Calgitrol completeaza tratamentul prin efectul antimicrobian al ionilor de argint, fiind oportun pentru gestionarea escarelor infectate.

Pentru achizitionarea produselor Prontosan sau Askina Calgitrol accesati www.magazin-bbraun.ro

Nota: 

  • Prontosan® Solutie de Irigare, Prontosan® Wound Gel ,Prontosan® Wound Gel X , Askina Calgitrol sunt dispozitive medicale clasa III, livrate in ambalaj steril.
  • Pentru o ingrijire adecvata si eficienta a escarelor este esential sa solicitati sfatul si asistenta unui profesionist din domeniul sanatatii. Auto-tratamentul sau intarzierea consultarii unui profesionist medical poate duce la complicatii grave si poate prelungi timpul de vindecare. Medicul va poate oferi un plan de tratament personalizat.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel