Sari la conținut

Un vaccin pe care mulți l-au făcut în copilărie ar putea preveni și trata inclusiv Covid-19

Din cuprinsul articolului

Prevenție Covid. Un studiu retrospectiv, observațional, a constatat că persoanele care au primit vaccinul BCG – care previne tuberculoza – sunr mai puțin susceptibile să experimenteze simptome ale COVID-19 și mai puțin probabil să aibă anticorpi împotriva infecției în sânge.
Oamenii de știință au dezvoltat vaccinul BCG (bacil Calmette-Guérin) cu mai mult de 100 de ani în urmă pentru a proteja împotriva infecției bacteriene tuberculoză (TBC).

România a inclus vaccinul BCG în schema naţională de vaccinare încă din perioada comunistă. El este cunoscut de mulţi drept vaccinul care lasă o cicatrice în formă de floricică pe umăr.

În Statele Unite, BCG este aprobat pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta TBC și pentru tratarea unor forme de cancer al vezicii urinare.
Dar cercetările sugerează, de asemenea, că vaccinarea anti-tuberculoză, la începutul vieții, poate reduce mortalitatea infantilă cu până la 45%, în principal prin susceptibilitate redusă la sepsis (otrăvirea sângelui) la bebeluși, infecții respiratorii și febră.

La adolescenți și persoanele în vârstă, există, de asemenea, unele dovezi că vaccinul BCG protejează împotriva infecțiilor respiratorii virale.

Oamenii de știință cred că vaccinul întărește sistemul imunitar „înnăscut”, prima linie de apărare a organismului împotriva virusurilor și a altor organisme invadatoare. Spre deosebire de imunitatea adaptivă, imunitatea înnăscută vizează rareori agenți patogeni specifici pe care corpul i-a întâlnit în trecut.

Prevenție Covid

Cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, CA, s-au întrebat dacă BCG ar putea reduce susceptibilitatea la SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.

„Am fost interesați să studiem vaccinul BCG, deoarece se știe de mult că are un efect protector general împotriva unei game de boli bacteriene și virale, altele decât TBC, inclusiv sepsis neonatal și infecții respiratorii”, spune co-autorul dr. Moshe Arditi , director al Diviziei Pediatrie și Boli Infecțioase și Imunologie de la Cedars-Sinai.

Una dintre limitările studiului a fost că s-a bazat pe amintirea participanților cu privire la vaccinurile pe care le-au primit și dacă au prezentat simptome tipice COVID-19 în ultimele 6 luni.

În plus, numerele din fiecare grup care au dezvoltat simptome sau au dat rezultate pozitive au fost relativ mici, ceea ce a limitat puterea statistică a studiului și fiabilitatea constatărilor sale.

Cu toate acestea, este interesant de remarcat faptul că cei care au raportat că au primit vaccinul BCG au fost în medie mai în vârstă. De asemenea, au fost mai predispuși la diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare și boli pulmonare obstructive cronice.

Aceștia sunt  factorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta o infecție severă COVID-19.

În august 2020, Medical News Today a prezentat un alt studiu observațional, care arăta că țările cu vaccinare obligatorie BCG aveau un grad de „imunitatede turmă” împotriva bolii.

În prezent, există 22 de studii clinice care investighează potențialul vaccinului BCG de a preveni sau trata COVID-19, care ar trebui să ofere dovezi mai clare. Dr. Arditi și Cedars-Sinai sunt implicați în aceste studii.

Nimeni nu crede că BCG va fi mai eficient decât vaccinurile specifice pentru COVID-19, explică dr. Arditi. Dar dacă studiile îi dovedesc eficacitatea, BCG ar putea fi aprobat rapid și lansat și pentru această boală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel