Sari la conținut

Un medicament banal ne-ar putea proteja de formele grave de Covid-19. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor

Suvarianta JN.1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Principalele simptome ale variantei Covid JN.1

Din cuprinsul articolului

Prevenție Covid. Un medicament banal ar putea scădea riscul de Covid-19, potrivit unui nou studiu. E vorba de melatonina, despre care cercetătorii spun că ar putea fi un posibil tratament pentru cei care contractează coronavirusul. 

Studiul a fost realizat de Cleveland Clinic, iar descoperirile au fost publicate luni în revista PLOS Biology.

Metalatonina, hormonul, care reglează ritmul circadian al organismului și ciclul de somn-veghe, a fost asociat cu o probabilitate redusă cu 30% de a dezvolta COVID-19. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare, au spus cercetătorii.

„Este foarte important să rețineți că aceste descoperiri nu sugerează că oamenii ar trebui să înceapă să ia melatonină fără să ceară sfatul medicului”, a declarat Feixiong Cheng, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Medicină Genomică al Clinicii Cleveland, într-un comunicat.

Prevenție Covid

„Studiile observaționale la scară largă și studiile controlate randomizate sunt esențiale pentru validarea beneficiului clinic al melatoninei pentru pacienții cu COVID-19”, a adăugat Cheng. „Dar suntem încântați de asocierile prezentate în acest studiu și de oportunitatea de a le explora în continuare.”

Echipa de cercetare a analizat datele pacienților din registrul COVID-19 al Cleveland Clinic și a văzut că utilizarea melatoninei este legată de o probabilitate redusă de testare pozitivă. Au analizat în mod specific simptomele și cauzele comune ale decesului prin COVID-19 sever și alte boli, cum ar fi sepsisul și sindromul de detresă respiratorie, pentru a vedea dacă medicamentele actuale de pe piață ar putea ajuta în cazurile de infecție cu coronavirus.

În general, au stabilit că bolile autoimune, pulmonare și neurologice erau cele mai asemănătoare cu boala cauzată de coronavirus și au identificat 34 de medicamente potențiale care ar putea ajuta. Melatonina s-a dovedit a fi printre cele eficiente.

Studiile recente sugerează că infecția COVID-19 este o boală sistemică ce afectează mai multe tipuri de celule, țesuturi și organe, potrivit lui Cheng. „Cunoașterea interacțiunilor complexe dintre virus și alte boli este esențială pentru înțelegerea complicațiilor legate de COVID-19 și identificarea medicamentelor eficiente.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel