Categories: Ştiri sănătate

Prevenirea cancerului: 10 trucuri pe care trebuie să le faci pentru a ține riscul la distanță

Prevenirea cancerului. Potrivit Institutului Național de Cancer, aproape 400.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer. Aproximativ 30 % dintre tipurile de cancer sunt legate de un factor de risc cunoscut, cum ar fi fumatul, alcoolul sau excesul de greutate, un stil de viață sănătos și măsuri preventive eficiente reduc cu adevărat riscurile.

Oamenii de știință spun că prevenirea cancerului se poate face în mod natural, cu 30 de minute de sport pe zi. Cum e posibil?  Activitatea fizică protejează împotriva cancerului, prin efecte directe și indirecte.

Activitatea fizică protejează împotriva cancerului, prin efecte directe și indirecte.

1. Cum să previi cancerul în mod natural? Cu sport 30 de minute pe zi
Activitatea fizică protejează împotriva cancerului de sân, de colon și de endometru, prin efecte directe și indirecte, cum ar fi reducerea excesului de greutate, care este la rândul său un factor de risc. „Acest lucru nu înseamnă că trebuie să faceți o ședință de sport în fiecare zi”, spune profesorul Béatrice Fervers, oncolog.

2. Monitorizarea poluării aerului
Pe lângă legătura deja cunoscută cu cancerul pulmonar, studiul, publicat în octombrie 2022, arată o creștere a riscului de cancer de sân în cazul expunerii la poluanți atmosferici precum dioxidul de azot, benzo(a)pirenul, PCB etc., emiși în special de traficul rutier (sursa 1).

„Deocamdată, nu recomandăm purtarea de măști antipoluare care nu filtrează toate substanțele problematice, dar putem folosi bunul simț”, subliniază profesorul Éric Solary, cercetător și președinte al Consiliului științific al Fundației Arc.

De exemplu, prin monitorizarea nivelului de poluare prin intermediul unei aplicații precum IQAir-visual sau AirParif în Île-de-France pentru a vă adapta activitățile. În caz de vârf de trafic, este mai bine să se amâne activitățile fizice intense și să se evite drumurile cele mai aglomerate la orele de vârf.

3. Aerisirea o dată sau de două ori pe zi pentru a combate poluanții

Aerisirea reduce expunerea la poluanții din interior, care sunt adesea aceiași cu cei de afară, la care se pot adăuga anumiți poluanți domestici cancerigeni, cum ar fi COV degajate de mobilier sau de arderea lumânărilor, tămâiei etc. (care trebuie să fie limitate). Deschideți larg fereastra timp de 10 minute în fiecare dimineață și/sau seară. De asemenea, gândiți-vă la acest lucru atunci când faceți treburi casnice sau bricolaj.

4. Alegeți lemnul potrivit pentru șemineul dumneavoastră
Dacă vă încălziți cu lemne, alegeți un aparat închis sau, dacă este posibil, instalați o inserție pentru a elibera mai puțini poluanți în casă. Nu ardeți deșeuri de lemn (lăzi etc.) sau lemn umed, deoarece acest lucru crește emisiile de COV.

Prevenirea cancerului: 10 trucuri pe care trebuie să le faci pentru a ține riscul la distanță

5. Protejați-vă pielea de soare 

Știm că 80% din cancerele de piele sunt legate de expunerea excesivă la soare. Pe pante, radiația și reverberația sunt foarte mari. Dacă schiați sau mergeți pe jos, este esențial să folosiți o cremă solară cu factor de protecție mare, indiferent de fototip. Reaplicați un strat gros la fiecare două ore.

6. Alcoolul de orice fel crește riscul de cancer

Consumul de alcool este uneori subestimat, mai ales dacă beți „doar” vin roșu sau bere. Cu toate acestea, alcoolul de orice fel crește riscul de apariție a majorității cancerelor. Aproximativ 8% din cazurile noi sunt atribuite alcoolului, inclusiv 8 000 de cancere de sân pe an în Franța.

„Riscul crește chiar și în cazul unui consum regulat de un pahar pe zi”, spune Bernard Srour. Studiile arată că ținerea unei evidențe a fiecărei băuturi timp de două sau trei săptămâni poate ajuta la reducerea consumului.

7. Alimente: gătiți alimente fără să le prăjiți

Orice bucată înnegrită este un semn că s-au format compuși cancerigeni: hidrocarburi atunci când alimentele sunt gătite în contact cu flacăra, care cresc riscul de cancer la stomac, dar și acrilamidă atunci când sunt gătite alimente bogate în amidon (pâine, chipsuri, prăjituri etc.). Este mai bine să îndepărtați bucățile arse.

Grătarul ar trebui făcut ocazional, pregătind carnea și peștele într-o marinată cu ierburi, lămâie și condimente, care reduce compușii toxici. În schimb, gătiți-le la cuptor, la foc mic, la aburi, en papillote sau la foc mediu într-o tigaie neaderentă sau pe o plită de calitate.

8. Ce alimente să evitați? 

Reduceți carnea roșie și mezelurile

Dacă mâncați mai mult de 500 g de carne roșie (echivalentul a 3 fripturi mari) și mai ales 150 g de mezeluri (5/6 felii de șuncă) pe săptămână, riscul de cancer colorectal crește semnificativ.

Atenție, efectele mezelurilor nu se datorează doar prezenței nitriților”, amintește Bernard Srour.

9. Consumați produse lactate și legume

„A fost demonstrat efectul lor protector asupra cancerelor digestive, în special asupra cancerului colorectal”, notează profesorul Solary.

Printre ipotezele favorizate pentru a explica acest lucru se numără rolul probioticelor, care limitează bacteriile intestinale responsabile de inflamația cronică. Aveți nevoie de două pe zi, inclusiv un iaurt dacă este posibil (efectul lor benefic este cel mai studiat), alternând cu brânză, brânză de vaci, lapte etc. Dacă nu vă place, probioticele se găsesc și în varză, legume fermentate, băuturi de tip kombucha etc.

10. Cum să evitați bolile?

„Vaccinarea este o modalitate excelentă de protecție împotriva cancerului de col uterin și a cancerului hepatic, dar importanța sa este subestimată”, spune profesorul Solary.

Riscul de cancer de col uterin este redus cu 88% la femeile care au primit vaccinul HPV înainte de vârsta de 17 ani. De asemenea, reduce probabil și riscul de cancer ORL și este recomandată pentru băieții și fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, cu posibilitatea de a fi prinsă până la 19 ani.

Vaccinul împotriva hepatitei B reduce riscul de ciroză și apoi de cancer hepatic. Este obligatorie pentru sugari. Până la vârsta de 15 ani este posibilă o vaccinare de recuperare, potrivit Sante Magazin.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: