Din cuprinsul articolului
Accidentul vascular cerebral este o afecțiune medicală gravă care necesită intervenția imediată a specialiștilor. Acesta se produce când alimentarea cu sânge a creierului este redusă sau oprită, ceea ce înseamnă că organul nu mai primește suficient oxigen. Prevenirea accidentului vascular cerebral este foarte importantă pentru a evita riscul dezvoltării afecțiunii și, din fericire, poate fi realizată prin schimbarea stilului de viață.
Pentru a preveni accidentul vascular cerebral, este important să știi ce este acesta și care sunt factorii de risc. Astfel, vei putea face schimbări alimentare și modificări în propriul stil de viață, pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta afecțiunea la un moment dat.
Printre factorii de risc se numără:
Având în vedere că majoritatea factorilor sunt externi, trebuie să te concentrezi pe modificarea stilului de viață nesănătos și evitarea obiceiurilor dăunătoare, recomandă Doza de Sănătate.
Dieta sănătoasă
O dietă variată și sănătoasă, axată în special pe alimente cu conținut scăzut de sare și grăsimi, contribuie la prevenirea diabetului și a bolilor de inimă, printre alte afecțiuni asociate cu dezvoltarea accidentului vascular cerebral. Din acest motiv, trebuie să incluzi în dietă fructe, legume și cereale integrale, pe lângă pește.
Renunță la vicii
Renunțarea la fumat se numără printre cerințele esențiale pentru a evita apariția unui accident vascular cerebral. De asemenea, Consumul de alcool ar trebui să fie moderat. De fapt, ar trebui chiar să-l eviți în totalitate dacă prezinți unul sau mai mulți factori de risc ce pot duce la apariția unui accident vascular cerebral.
Exerciții fizice
Exercițiile fizice sunt esențiale pentru a reduce factorii de risc asociați accidentului vascular cerebral. Pur și simplu trebuie să faci exerciții moderate, precum mersul pe jos, alergarea ușoară sau dansul.
Analize periodice
A avea niveluri sănătoase de colesterol este cheia pentru a evita accidentele vasculare cerebrale, motiv pentru care trebuie să monitorizezi nivelul colesterolului prin analize periodice. De asemenea, nivelul de zahăr din sânge trebuie să se încadreze în valorile sănătoase recomandate de autoritățile și specialiștii în sănătate. În ceea ce privește diabeticii, aceștia trebuie să urmeze tratamentul prescris cu strictețe, astfel încât să nu sufere episoade de hiperglicemie.
Monitorizarea tensiunii arteriale
Este necesar să-ți menții tensiunea arterială la niveluri sănătoase. Hipertensiunea este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral.
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…