Presopunctura ne ajută să luptăm cu bolile

Folosită de chinezi încă de acum 5.000 de ani, presopunctura este tehnica prin care se apasă, cu buricele degetelor, anumite puncte de presiune. Ea poate duce la ameliorarea și, în unele cazuri, chiar la dispariția problemei de sănătate

Conform credințelor chineze, aceste punc te sunt găsite pe traiectoria meridianelor energetice pentru ușurarea durerii. Această tehnică se mai numește și „acupunctura nedureroasă”. Chinezii credeau că, prin aplicarea de presiune, cu ajutorul degetelor, reechilibrezi sau eliberezi qi-ul ( sau „chi”), energia care curge prin corp pe anumite canale sau meridiane, care ne animă și fără de care nu putem trăi. Atunci când qi-ul curge liber prin organism, individul este sănătos, dar când se instalează un blocaj energetic, individul se îmbolnăvește.

Presopunctura a pornit de la chinezi și a fost preluată și îmbunătățită, în funcție de specificul fiecărei culturi. La japonezi, de exemplu, poartă numele de yumeiho, presopunctură combinată cu alte tipuri de tehnici de respirație.

Doctor Monica Pester ne-a vorbit despre efectele acestei tehnici. Ca orice terapie, și presopunctura are limitele ei: „Această tehnică nu vindecă, ci ameliorează o anumită simptomatologie acută sau subacută”.

Presopunctura ajută la ameliorarea indigestiilor, a durerilor de cap, a migrenelor, a durerilor de dinți și a durerilor de sinusuri. De asemenea, ajută la reglarea tensiunii în cazul hipertensivilor și reduce inflamația în cazul entorselor.

Eficientă în combinație cu alte tehnici

„Este o tehnică rar utilizată și, de regulă, se combină cu mai multe tehnici. Ea devine cu atât mai folositoare cu cât se combină cu alte tehnici manuale. Aici putem aminti masajul terapeutic sau cel de drenaj limfatic, tehnica Masayuki Sayonji, Yumeiho, Bowen și multe altele”, spune medicul. Reflexo- terapia, combinată cu presopunctura, poate îmbunătăți circulația sângelui, ajută la detoxifierea organismului, poate ajuta și în cazul constipației, al balonării, al indigestiilor de vară. Cu toate acestea, adaugă dr. Pester, „presopunctura, chiar dacă este făcută sub forma unui automasaj sau asupra altei persoane, nu rezolvă etiologic suferința respectivă, ci doar ameliorează diverse simptome. Sigur că sunt și cazuri de rezolvare integrală, dar numai dacă se practică intensiv, ca timp de presiune și frecvență a ședințelor”.

Terapia se poate aplica de la 30 de secunde până la 30 de minute, însă durata masajului depinde de afecțiunea de care suferă pacientul. „Terapia se face până când simptomele se ameliorează. Totul depinde de organism: durerea se poate opri pe loc sau după câteva săptămâni,” explică medicul.

În teorie, presopunctura nu are nicio contra indicație și niciun efect advers, însă, nu se face după ureche. „Trebuie să fii avizat, să ai o pregătire și să studiezi niște hărți ale picioarelor, ale scalpului, ale coloanei, să vezi toate dermatoamele” încheie Monica Pester.


Kinetoterapie

Tehnica de masaj străveche este utilizată și în cadrul kinetoterapiei: „Se folosește în cazul contracțiilor musculare, a hipertrofiei musculare, însă personal, în cazul migrenelor și durerilor de cap o folosesc mai rar, se pot aplica însă puncte de presiune la nivelul cefei, pentru a diminua durerile de cap”, spune Adrian Mihai Mîrza (foto), fiziokinetoterapeut. Totuși, el recunoaște că tehnica „nu se recomandă persoanelor care au leziuni musculare, boli de piele sau răni”.

Ana Maria Nițu

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

5 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: