Sari la conținut

Presiune imensă pe bugetul 2025: Majorările de pensii şi salarii par nerealizabile!

pensie
Sursă foto: Fanatik
pensie

Pentru 2025, România și-a asumat un plan fiscal prin care își propune reducerea deficitului bugetar cu cel puțin 1,1% din PIB.

Majorările de pensii și salarii programate pentru începutul anului 2025 aduc un cost suplimentar, potrivit Economedia. Majorările anunțate pun presiune pe un buget, cu un deficit ce probabil se va duce către 9% în 2024 și care ar trebui redus anul viitor, conform angajamentelor asumate prin planul fiscal.

Pensiile ar urma să crească de la 1 ianuarie

Conform calendarului asumat de autorități, pensiile ar urma să crească de la 1 ianuarie cu peste 12%. Această majorare va duce la un cost suplimentar de 19 miliarde de lei.

Amintim că în 2024 costurile totale ale României cu pensiile au crescut cu 25 miliarde de lei, la un total de 136 miliarde de lei, după 2 majorări, respectiv indexarea cu inflația și recalcularea tuturor pensiilor.

Mai mult, sunt planificate pentru începutul lui 2025 și o serie de majorări de salarii pentru unii  bugetari. Costurile cu aceste majorări se ridică la circa 9 miliarde lei, mai arată sursa citată.

Majorări de pensii și salarii programate pentru începutul anului 2025

În contextul în care anul acesta deficitul bugetar al României se va duce către 9% din Produsul Intern Brut (PIB), conform estimărilor analiștilor, majorările promise seniorilor și salariaților pentru începutul anului 2025 par nesustenabile.

România și-a asumat un plan fiscal

Pentru 2025, România și-a asumat un plan fiscal prin care își propune reducerea deficitului bugetar cu cel puțin 1,1% din PIB.

Începând cu 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de referință se va majora în funcție de rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, ceea ce va duce la creșterea pensiilor. De asemenea, o a doua creștere a pensiilor este prevăzută pentru finalul lunii martie 2025 și va include veniturile nepermanente care nu au fost luate anterior în considerare la calculul pensiei.

Salariul minim pe economie în România va crește

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie în România va crește semnificativ, dar nivelul acestuia va fi diferit în funcție de sectorul de activitate. Hotărârea de Guvern nr. 1506/2024 stabilește că salariul de bază minim brut garantat în plată va fi de 4.050 lei pentru un program normal de lucru de 165,334 ore pe lună, ceea ce echivalează cu un tarif orar de 24,496 lei.

Economistul Radu Georgescu explică situația economică a României: „De 2 ani de zile explic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale că vom intra într-o perioada de sevraj economic. Și că trebuie sa ne pregătim din punct de vedere financiar și mental”.

Economistul  mai spune că a explicat că „economia României a funcționat în ultimii 7 ani pe bază de împrumuturi. În ultimii 7 ani ne-am împrumutat peste 250 de miliarde euro. Împrumuturile sunt ca niște steroizi pentru economie. Când iei steroizi poți să ridici greutăți mari. Când nu mai iei steroizi, toate greutățile îți pică în cap”, scrie Radu Georgescu pe un cont de socializare.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel