Din cuprinsul articolului
Președintele Societății de Radiologie și-a expus punctul de vedere despre cazul femeii care a murit, la o clinică privată din Târgoviște în timpul unei tomografii computerizate (CT). Acesta spune că„ reacția alergică nu poate fi anticipată”.
Gheorghe Iana, președintele Societății de Radiologie, a vorbit despre cazul femeii din Târgoviște care a decedat după ce a băut substanța de contrast pentru realizarea unei investigații la Computerul Tomograf.
Pacienta tocmai înghițise substanța de contrast folosită în mod obișnuit la investigațiile imagistice, când a intrat în stop cardio-respirator.
Medicii spun că este posibil ca pacienta să fi suferit un șoc anafilactic, ca reacţie alergică la substanţa de contrast.
„Din păcate, reacția alergică nu poate fi anticipată. Sunt pacienți care au mai făcut examinări cu iod și nu fac alergie și sunt pacienți care sunt la primă examinare și fac alergie sau sunt la a treia, a patra examinare şi pot să facă alergie”, a declarat Gheorghe Iana, președintele Societății de Radiologie, la Pro Tv.
Ioan Dorin Maier, director medical Ambulanța Dâmbovița, spune că pacientei ise administrase hidrocortizon pe venă, dar concluzia se vadă la autopsie.
„În 3 minute echipajul a ajuns acolo şi a găsit un pacient de sex feminin aflat în stop cardiorespirator şi cu manevre de resuscitare de bază efectuate de către personalul unităţii sanitare. Au găsit pacientul cu vena prinsă, i se administrase hidrocortizon pe venă, dar poate mai era ceva, nu ştiu, o să se vadă la autopsie”, a spus Ioan Dorin Maier, director medical Ambulanța Dâmbovița.
Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și vor verifica dacă protocoalele medicale au fost respectate și dacă moartea femeii putea fi evitată. Dosarul, instrumentat inițial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte, a ajuns pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.
„În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal privind infracțiunea de ucidere din culpă urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie propusă soluția legală„, a precizat Cătălin Ivanov, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița.
Și medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care pot fi efectele administrării substanței de contrast.
„Există și astfel de riscuri, chiar dacă sunt evaluate de-a lungul timpului, și mai ales în ceea ce privește reacția anafilactică care poate să fie de la o formă severă, extrem de gravă, șoc anafilactic sau infarct acut miocardic asociat practic cu reacții alergice. Toate acestea se pot întâmpla în cazul administrării acestei substanțe de contrast.
Pot fi luate măsuri de prevenție, în sensul că pacientul trebuie investigat în prealabil dacă există riscul major, apropo de substanța de contrast, alergii cunoscute sau cei cu cancer, sau cei cu altă patologie care predispune la așa ceva ar trebui să fie evaluați în prealabil de un alergolog”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Realitatea Plus.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…