Categories: Ştiri sănătate

Preparatul care ne protejează de bacteriile din intestin. Dr. Bilic: Ar trebui sa consumăm mai des

Preparatul care ne protejează de bacteriile din intestin.

Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, nutriționistul Mihaela Bilic a cerut ca salatele orientale să fie „adăugată în meniurile restaurantelor”. În plus, este delicios și ușor de preparat.

„Daca ar trebui sa consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Ar merita să fie introdusă inclusiv în meniurile din restaurante.

De ce orientală? Nimeni nu știe care îi sunt originile, dar părerea mea e ca vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de bază in țările germanice, așa cum sunt pastele la italieni și pâinea la francezi. Iar salata orientală e de fapt o salată de cartofi, care în tradiția românească are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert.

În funcție de gusturi si preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveți murați, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari. Ca „topping” se pot folosi bucățele de costiță prăjită, șuncă, felii de cârnați/crenvurști, ton la conservă sau somon afumat”, spune medicul nutriționist.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Mihaela Bilic spune că dressing-ul poate varia , de la clasica vinegretă cu ulei și oțet, la sos de iaurt, maioneză, pesto, remoulade…. Indiferent de combinațiile pe care le dorim, salata de cartofi e hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin.

„Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare și pentru noi și pentru bacteriile benefice din intestin- amidonul răcit și recristalizat din cartofi are efect prebiotic, este substrat hrănitor pentru microbiotă! Nu întâmplător în meniul grădinițelor din Germania există peste 50 de variante de salată de cartofi”, afirmă dr. Bilic.

Dr. Bilic: Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl „îmbogățim”

„De asemenea, știm cu toții că leguma preferată a tuturor este cartoful. Ba mai mult, acesta este bogat în amidon, sărac în grăsimi și ușor de digerat.

Conform nutriționistului „cartoful este o alternativă la pâine, cereale, orez, paste făinoase, cu mai puține calorii (65cal/100g) și fără niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste și orez.

Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl „îmbogățim” și cantitatea în care îl consumăm. Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit. Pentru că o lingură de ulei are 100 cal”., a scris medicul pe Facebook.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

17 minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

47 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: