Prepararea alimentelor, esențială în prevenirea anemiei. Nutriționist: Așa se triplează cantitatea de fier absorbită din alimente

Anemia este o afecțiune caracterizată de nivelul scăzut al globulelor roșii din sânge. Acest lucru poate dăuna întregului organism, întrucât celulele roșii sunt responsabile pentru alimentarea cu oxigen a tuturor țesuturilor și organelor. 

Anemia feriprivă este cauzată de carența de fier. Fierul este un mineral esențial pentru menținerea funcțiilor normale ale globulelor roșii. Fără fier, acestea nu pot transporta oxigenul în mod corespunzător.

Anema feriprivă poate fi vindecată cu ajutorul tratamentelor prescrise de medic sau, de asemenea, cu ajutorul alimentației.

Este adevărat că alimentele bogate în fier sunt de nelipsit în dieta unei persoane care suferă de anemie feriprivă dar, de asemenea, și modul de preparare este important.

Cum prerari alimentele ca să eviți anemia?

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare un fapt mai puțin cunoscut despre anemie. Aceasta poate fi ameliorată prin prepararea alimentelor într-un anumit mod.

Cum scăpăm de anemie?

Cu spanac, ar spune Popeye-marinarul. Eu zic cu tocăniță…gătită înăbușit. Metoda de gătit are impact pozitiv asupra conținutului de fier din alimente:

  • Gătitul în mediu acid (pe bază de sos de roșii) și folosirea de oțet în salate cresc utilizarea fierului din mâncare; vitamina C din fructe și legume triplează cantitatea de fier absorbită din alimente.
  • Prepararea alimentelor în vase din fontă sau fier îmbogățește substanțial conținutul de fier al produsului final: 100g sos de spaghete gătit în cratiță de inox conține 1 mg fier, în timp ce gătitul în cratița din fontă îi adaugă încă 10 mg fier.

Fierul nu este distrus de căldură, deci carnea preparată în sînge este la fel de bogată în fier ca și cea bine gătită. Contează ce bucată de carne alegem, cu cât este mai roșie și mai închisă la culoare, cu atât are mai mult fier. Pulpele de pui, de exemplu, au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!”, recomandă Mihaela Bilic, nutriționist.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

16 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

36 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

57 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: