Din cuprinsul articolului
Premierul Marcel Ciolacu, consultări programate azi cu sindicaliștii din sănătate. Discuțiile au loc în contextul protestelor din ultima perioadă și vizează, în principal, revendicări legate de salarizare sau deficit de personal.
Reamintim că Solidaritatea Sanitară a anunțat că continuă protestele. Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în ședință extraordinară în data de 29.01.2023, a decis continuarea acțiunilor de protest, considerând insuficientă oferta actuală a Guvernului.
Vicepreședintele SANITAS, Răzvan Gae, într-o postare pe o rețea de socializare: ”La acest moment, toată lumea suferă pentru că sporurile sunt undeva la 2018, pentru anumite categorii, chiar mai mult de 2018, mai în spate, chiar 2010-2012, iar sistemul sanitar suferă de o lipsă acută de personal. Și aici, aș vorbi în mod special la asistenți, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, ș.a.m.d.
Din fericire, noua grilă de salarizare a dus acolo unde era necesar; medicul primar, poate și medicul specialist, restul, avem un medic rezident în anul 1, mai mult de 3.500 de lei în mână nu ia. Un medic rezident anul IV, undeva la 4.700 de lei, în contextul în care acesta face și gărzi, iar o infirmieră dintr-un ambulatoriu de specialitate, undeva la 2.400 – 2.500 de lei, iar o asistentă dintr-o secție de chirurgie dintr-un spital foarte mare nu ia mai mult de 3.800 de lei.”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirma recent că cea mare parte a revendicărilor salariale cerute de cei de la „Sanitas” vor fi rezolvate cu siguranță, Guvernul și sindicaliștii fiind aproape de obținerea unui acord. Alexandru Rafila a recunoscut că există discrepanțe în salarizarea personalului care lucrează în spitale.
”O să discutăm cu sindicaliștii de la „Sanitas”. Am discutat, de fapt, în fiecare zi. Suntem aproape de obținerea unui acord. Au avut tot sprijinul din partea Guvernului, a primului ministru, Marcel Ciolacu. Și cea mai mare parte a revendicărilor lor salariale, cu siguranță, vor fi rezolvate. În primul rând, ceea ce personal consider și am ajuns la aceeași concluzie împreună cu dânșii, discrepanțele în salarizarea personalului care lucrează în spitale – există și personal TESA sau alt tip de personal care are salarii foarte mici – trebuie să găsim o soluție pentru ei și, ulterior, o mărire generală a salariilor, dacă se poate și bazată pe performanța profesională.”
Atât sindicaliștii de la „Sanitas”, cât și cei de la „Solidaritatea Sanitară”, care de altfel au și notificat în urmă cu câteva zile Guvernul privind declanșarea unei greve generale, cer o creștere de cel puțin 20 de procente a salariilor din sistemul medical, atât pentru asistente, infirmiere, personal TESA, cât și pentru medici.
Se afirmă că acele categorii care asigură continuitatea actului medical sunt în continuare remunerate cu sporuri la nivelul anului 2018. Inclusiv medicii care fac gărzi suplimentare sunt plătiți în continuare cu un tarif orar de acum șase ani.
Revendicările vizează inclusiv adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale ale angajaților din sănătate, dar și de creștere a calității actului medical.
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…
Horoscop 16 noiembrie. Se anunță o cu putere transformatoare, care îi obligă pe nativi să…
Ce înseamnă dacă visezi că zbori. Visele în care zbori sunt destul de comune și…