Din cuprinsul articolului
Vaccinul gripal și vaccinul HPV vor fi compensate în România pentru anumite categorii de persoane începând din toamna acestui an, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Cu siguranță în acest an vom debuta campania de vaccinare antigripală prin compensare diferențiată în funcție de categoriile de risc, cele care în momentul de față beneficiază de vaccin din programul Ministerului Sănătății, respectiv persoane vârstnice, cu boli cronice, femeile gravide vor putea obține vaccinul cu compensare integrală și de asemenea încercăm să facem același lucru pentru vaccinul HPV, un vaccin care este tot mai mult solicitat în ultima vreme și ne-am bucura dacă și femeile începând de la vârsta de 18 ani să aibă măcar parțial compensat acest vaccin”, a precizat ministru Sănătății în cadrul unei conferinţe a OMS pe tema promovării accesului universal la imunizare.
Recomandarea Comitetului Național de Vaccinologie este ca femeile pot să se vaccineze anti-HPV până la 45 de ani. „Ne dorim ca în pasul doi să compensăm integral toate vaccinurile de care să beneficieze pacienții cu boli cronice, pentru că ei trebuie să facă un efort financiar serios în momentul de față și ne dorim să-i protejăm cât mai bine.
Sunt pacienți cu boli cronice care beneficiază de vaccinarea antipneumoococică sau discutăm chiar și de persoanele adulte care periodic ar trebui să administreze vaccinul diftero-tetano-pertussis”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a spus că mecanismul de compensare a vaccinurilor este o premieră pentru România, trebuie ușor rodat, poate corectat, pentru că sigur vor fi și imperfecțiuni la început. „Nu vreau să fac promisiuni, dar vaccinul gripal, va fi compensat și cu siguranță și alte categorii de vaccinuri, chiar dacă nu va fi integrală compensarea.
Faptul că asigurăm un anumit nivel de compensare este încurajator cred pentru fiecare dintre concetățenii noștri să se să se vaccineze. Ne dorim să avem o accesibilitate cât mai bună la vaccinare!”, a afirmat prof. dr. Rafila, care crede că acest lucru va contribui și la îmbunătățirea percepției legate de vaccinare, care a fost oarecum afectată în timpul pandemiei.
Încă de acum 3 ani, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrăgea atenția autorităților sanitare că bolnavii cronici au nevoie de vaccinuri compensate.
Compensarea se va face de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. „Trebuie să construim o listă pentru vaccinuri, o listă dedicată acestor tipuri de produse, care nu au mai fost până acum compensate.
O să vedeți că în timp, cheltuielile pentru pacienții cu boli cronice, de exemplu, s-ar putea reduce prin faptul că ei sunt protejați împotriva complicațiilor infecțioase”, a explicat Rafila, potrivit 360medical.ro.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…