La Clinica de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara s-au efectuat în premieră naționala mai multe operații de dezintegrare a calculilor renali, prin energie laser, cu ajutorul unui instrumentar miniatural, de doar câțiva milimetri grosime.
Unii dintre specialiștii europeni de marcă în acest gen de intervenții au venit la noi, pentru a explica ”dedesubturile” intervenției. De acum încolo, cu ajutorul unui aparat de ultimă generaţie care are dimensiunea unui ac, pacienţii care au pietre la rinichi vor fi tratați, fără să mai fie nevoie să treacă prin operaţii traumatizante. “Este vorba despre un bărbat căruia i-au mai rămas nişte resturi de la pietre şi o femeie, care este un caz mai special, pentru că avea doar un rinichi. Aparatul de dezintegrare a calculilor renali, prin energie laser, ne-a fost împrumut de colegi din străinătate, dar sperăm ca în viitorul apropiat să putem achiziţiona şi noi unul”, a mai precizat Viorel Bucuraş.
Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie, a explicat, joi, că intervenţiile au fost realizate la un bărbat şi o femeie, care după doar două zile de la eliminarea calculilor renali au fost externaţi în stare perfectă. Cele două operaţii de dezintegrare a pietrelor la rinichi au presupus câte o simplă incizie în abdoment de doar 1,5 milimetri și au fost considerate un real succes.
Potrivit specialistului timişorean, punerea în practică a unei astfel de proceduri costă 900 de euro, dar, deocamdată, Casa de Asigurări de Sănătate nu poate deconta operaţiile, fiind vorba de o tehnică mult prea nouă în țara noastră.
Intervențiile, realizate în cadrul a două cursuri postuniversitare de perfecţionare în chirurgia endoscopică a aparatului urinar şi chirurgia laparoscopică urologică, ce s-au desfăşurat în această săptămână la Timişoara, sunt o noutate și în lume, ea practicându-se, bunăoară, în Germania, numai de anul acesta.
La cursurile postuniversitare de la Timișoara au participat invitați de marcă ai urologiei europene: Prof. David Tolley din Marea Britanie, Prof. Giampaolo Bianchi si Dr. Andrea Cestari, din Italia, Prof. Jens Rasswiler, din Germania, Dr. Mario Sofer și Dr. Andrei Nadu, din Israel.
Georgeta Petrovici
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…