Din cuprinsul articolului
Un medic chirurg din Scoția a îndepărtat, în premieră mondială, tumori cerebrale voluminoase prin sprâncenele pacienților.
Medicul neurochirurg Anastasios Giamouriadis, de la NHS Grampian, a adaptat o tehnică deja existentă pentru a îndepărta tumorile de mărimea unor mere mari, lăsând pacienților doar o mică cicatrice și un ochi vinețiu, care se vindecă rapid.
Vindecare rapidă
Multe persoane au putut părăsi spitalul după doar 24 de ore și s-au întors la muncă în câteva zile. „Nu am inventat acest tip de intervenție chirurgicală, dar am modificat-o, prin sprânceană, pentru a avea mai mult spațiu, ceea ce permite îndepărtarea unor tumori cerebrale foarte mari” a declarat dr. Anastasios Giamouriadis într-un comunicat al spitalului.
„Nu avem cunoștință de niciun alt loc din lume care să fi reușit să îndepărteze tumori atât de mari ca noi”, a precizat el, potrivit 360medical.ro.
Tratarea tumorilor din partea din față a creierului a condus în mod tradițional la necesitatea ca specialiștii chirurgi să îndepărteze o porțiune mare a craniului – expunând părțile sănătoase ale creierului în acest proces – în ceea ce este cunoscut sub numele de craniotomie.
„Noi intrăm prin sprânceană. Ne oferă un spațiu foarte limitat, dar ne permite să efectuăm operația mai rapid și cu mai puține complicații” spune dr. Giamouriadis.
„Este o schimbare radicală și mult mai puțin invazivă. În mod tradițional, oamenii ar rămâne cu cicatrici pe toată fruntea, dar cu această metodă evităm acest lucru.
„Înainte trebuia să facem o craniotomie pentru a avea acces complet. Aceasta durează foarte mult timp. Numai pentru a ajunge la tumoră durează până la trei ore. În total, această abordare va dura între opt și zece ore”, explică medicul specialist.
Prin noua tehnică, operația se poate încheia în trei ore
El spune că prin tehnica sa – care a fost aprobată de Societatea de Neurologie din Regatul Unit și de Asociația Europeană a Societăților de Neurochirurgie – operația se poate încheia în trei ore, cu beneficii atât pentru pacient, cât și pentru chirurg.
„Partea foarte complicată a acestor operații este chiar la sfârșit. Ai de-a face cu vase minuscule pe nervii optici, precum firele de păr. Le poți vedea doar mărind foarte mult”, a spus el.
„Atunci când operăm și sunt deja nouă ore, chirurgii pot fi obosiți, ceea ce este de înțeles, așa că metoda noastră reduce riscul de eroare prin reducerea duratei operației. Cu această metodă ești la tumoră în 30-40 de minute și, atunci când faci ultima parte a operației, chirurgul este încă proaspăt”, explică medicul.
Pacienții care au fost supuși acestei operații – cunoscută sub numele de Abord supraorbital modificat prin incizia sprâncenei pentru tumorile cerebrale – au înregistrat recuperări remarcabile, mulți dintre ei revenind la viața normală la doar câteva zile după operație.
„După metoda tradițională, pacienții sunt ținuți adormiți, noi îi trezim foarte lent și au nevoie de terapie intensivă timp de câteva zile bune. Apoi petrec câteva săptămâni într-o secție și apoi, de obicei, au nevoie de reabilitare”, a explicat medicul.
„Cu această tehnică, pacienții se trezesc imediat, uneori pleacă acasă a doua zi după operație, unde știm că pot avea o recuperare mai rapidă și mai bună. Acest lucru este important pentru pacient, dar și pentru spital în ceea ce privește maximizarea capacității”. „Pacientul pleacă acasă a doua zi, doar cu un ochi vânăt. În câteva luni are o cicatrice abia vizibilă”.