Categories: Ştiri sănătate

Premieră medicală. Stomacul unui pacient a fost transformat într-un tub gastric. Operația a durat de cinci ore

Premieră medicală la Timișoara. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” au efectuat o operaţie, transformând stomacul unui pacient într-un tub gastric.

Intervenția a fost necesară pentru că alimentele ajungeau în plămâni, din cauza unor conexiuni anormale, provocând infecții și dificultăți în respirație.

Premieră medicală. Stomac transformat în tub gastric

Potrivit unui comunicat al Spitalului, operaţia, care a durat peste cinci ore, a fost realizată cu succes de o echipă de medici, condusă de doctorul Tudor Mateescu, specialist în chirurgie toracică. . Intervenția chirurgicală era singura posibilitate de salvare a vieții pacientului.

Sursa foto: Facebook Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara/ captura video

Operația a necesitat o pregătire riguroasă și o execuție precisă. Aceasta a implicat mai multe etape operatorii, având ca scop restabilirea continuității tractului digestiv și evitarea comunicării anormale dintre esofag și trahee.

„Intervenția a presupus o pregătire foarte atentă, preoperatorie, a pacientului. Apoi, în timpul operației, vorbim de mai mulți timpi. Cel abdominal, în care am modelat stomacul într-un tub gastric alungit, printr-o serie de manevre chirurgicale precise, asigurându-se că acesta va avea suficientă lungime și vascularizație adecvată pentru a fi transpus în mediastin.

Apoi, în ceea ce numim timp toracic, s-a creat un „tunel” retrosternal, prin spatele sternului, până la nivelul regiunii cervicale, unde a fost conectat cu esofagul. Ultima etapă a presupus suturarea precisă a celor două structuri, asigurând o etanșare perfectă pentru a preveni scurgerile și a permite trecerea normală a alimentelor.”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Operația a durat cinci ore

Operația, care a făcut posibila salvarea vieții pacientului, a durat mai bine de 5 ore și a fost realizată de o echipă complexă formată din chirurg toracic, chirurg generalist și medic anestezist. Scopul final a fost acela de a oferi pacientului o calitate îmbunătățită a vieții, eliminând simptomele asociate fistulei eso-traheale și restabilind funcționalitatea normală a tractului digestiv.

„Intervențiile chirurgicale esofagiene sunt foarte complexe și se numără printre cele mai grele operații. Acestea presupun, pe lângă timpul îndelungat pe care pacientul îl petrece pe masa de operație, abilități speciale ale echipei operatorii, iar riscurile sunt foarte ridicate.

Urmărirea postoperatorie a pacientului în acest caz este foarte importantă, și asta pentru că, după finalizarea intervenției, acesta are nevoie de o îngrijire specială, atât din partea echipei de terapie intensivă, cât și a medicului chirurg, pentru reluarea tranzitului intestinal, pentru îndepărtarea eventualelor ‘colecții’ apărute, pentru anumite fistule postoperatorii. Deci, vorbim de o chirurgie grea”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De la începutul anului, în cadrul Secţiei de chirurgie a Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara s-au efectuat peste 100 de operaţii, majoritatea minim invazive.

Recent Posts

HOROSCOP de weekend 14-15 septembrie. Surprize plăcute!

Sfârșitul de săptămână promite a fi unul intens, cu vibraţii ce anunţă eclipsa de Lună…

4 ore ago

STUDIU. Un microb periculos din copilărie poate poate duce la cancer

Un expert oncolog dezvăluie motivul alarmant al creșterii numărului de cancere de colon la tineri.…

4 ore ago

Ce pensii vor fi majorate la „mica recalculare”? Noile criterii

Autorităţile au decis ca o anumită categorie de pensionari să primească mai mulţi bani începând cu 1…

5 ore ago

Cele mai bune soiuri de struguri. Cum se păstrează peste iarnă?

Unul din trucuri este să alegi soiuri de struguri cu boabe tari, crocante și pielița…

5 ore ago

Lista alimentelor congelate care trebuie evitate. Duc la boli cardiovasculare și diabet

În ultimii ani, tot mai multe persoane preferă să cumpere mâncare semipreparată pe care să…

6 ore ago

OMS va începe vaccinarea pentru a preveni o nouă pandemie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat primul vaccin împotriva mpox, considerat un instrument esențial…

6 ore ago

Citeste si: