Categories: Ştiri sănătate

Premieră medicală: Primul transplant total de ochi și parțial de față din lume

Din cuprinsul articolului

O premieră mondială în chirurgia oftalmologică: medicii americani au anunţat că au efectuat primul transplant complet de ochi la un pacient uman, deşi acesta nu şi-a recăpătat vederea.

După aproape cinci luni după operaţie, ochiul pacientului continuă să prezinte semne ale unei sănătăţii foarte bune, inclusiv un flux sangvin care ajunge până la retină. „Am făcut un pas considerabil înainte şi am deschis calea spre următorul capitol în restaurarea vederii”, a declarat într-un comunicat medicul Eduardo Rodriguez, care a condus operaţia.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ 21 de ore şi a fost realizată la sfârşitul lunii mai de o echipă de la spitalul universitar newyorkez NYU Langone Health, informează AFP, potrivit Agerpres. Pe lângă ochiul stâng şi orbita sa, chirurgii americani au transplantat şi nasul, buzele şi alte ţesuturi de la nivelul feţei prelevate de la un donator.

Pacientul beneficiar, Aaron James, a suferit un accident la locul de muncă în 2021, când chipul său a atins accidental o linie electrică. Întrucât el trebuia să ia oricum medicamente imunosupresoare pentru a evita respingerea grefelor realizate la nivelul feţei, Aaron James a fost un candidat ideal pentru ca medicii să încerce şi un transplant de ochi.

Sursa foto: Spitalul NYU Langone

Riscurile secţionării nervului optic

„Este o reuşită enormă”, a declarat şi medicul chirurg Kia Washington, care lucrează de 10 ani în acest domeniu la Universitatea Colorado. „Atât de mulţi oameni încă se îndoiau că un astfel de transplant ar fi posibil la oameni”, a adăugat ea.

Potrivit specialiştilor, principala dificultate a unui transplant de ochi este aceea de a ajunge să se restabilească transmisiunile de informaţii către creier prin intermediul nervului optic. Acesta este secţionat la pacient, ca şi la donator, pentru a realiza transplantul.

În trecut, transplanturi de ochi întregi au fost deja realizate pe mici animale, iar vederea a fost restaurată cel puţin parţial în unele dintre cazuri, a precizat Kia Washington.

Însă o astfel de reuşită la oameni va necesita combinarea „mai multor metode diferite”, consideră specialista americană. Printre metodele citate se numără următoarele: terapia genică, utilizarea celulelor stem şi pregătirea creierului beneficiarului prin stimulări electrice.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

17 minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

48 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: