Sari la conținut

Premieră medicală în România: pacient bolnav de cancer de ficat tratat prin tehnologie inovatoare

operatie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Interventii chirurgicale

PREMIERĂ medicală în România. Un pacient în vârstă de 47 de ani, diagnosticat cu cancer la ficat, a fost supus unei proceduri complexe pentru a gestiona boala, facilitând potențiala eligibilitate pentru un transplant.

Medicii i-au administrat o substanță radioactivă pentru a eradica tumora inoperabilă. Au fost necesari șase ani de pregătire, medicii așteptând în prezent rambursarea de către stat a intervenției, o practică observată în alte țări europene.

Bărbatul în vârstă de 47 de ani era afectat de un cancer la ficat, care a progresat rapid, făcând tumora inoperabilă. Singurul său recurs a fost o procedură minim invazivă realizată în premieră în România, finanțată prin sponsorizare.

Radioembolizare, procedura care salvează vieți

Denumită radioembolizare, procedură a avut loc în două etape. În prima zi radiologul a introdus un dispozitiv prin artera femurală până la tumora din ficat. Apoi a injectat o substanța pentru a radiografia zona și a stabili unde trebuie să acționeze. A doua zi, fix în acel punct a introdus substanța radioactivă.

Dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie intervenională IC Fundeni pentru Știrile ProTV: „Am ajuns în vasul care hrănește tumora și acolo injectăm aceste partciule radioactive, astfel încât ele să intre strict în tumoră, să trateze doar tumora și să nu producă leziuni în alte zone din ficat”.

Substanța radioactovă a fost adusă din străinătate și pregătită la Institutul Oncologic București.

Dr. Mugur Grasu, medic primar radiologie intervenională IC Fundeni: „Izotopul râmâne acolo, are un timp de înjumătățire lung. Rămâne acolo mai multă vreme și timp de o lună iradiează tumora hepatică, partea de mapare, de simulare, este obligatorie pentru că există diverse comunicări între vasul care se duce în tumoră și alte vase care ar putea să iradieze în stomac sau în plămâni”.

Semn cancer ficat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

O parte din echipa care a efectuat procedura a fost la pregătire în străinătate. Următorul pas va fi trasplantul de ficat.

Prof. dr. Irinel Popescu: „Boala este agresivă, a debutat în 2023, a trecut deja prin trei operații și această procedură de radioembilizare”.

În Germania, Franța sau Italia, o astfel de procedură costă între 25-30.000 de euro, însă este decontată. La fel și în Ungaria vecină. La noi sunt cam 300 de pacienți care ar avea nevoie de această intervenție”

O primă estimare a specialiștilor arată că în România o astfel de procedură ar costa aproximativ 100.000 de lei. Rămâne de văzut când și dacă statul o va deconta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel