Sari la conținut

Premieră la UMF Carol Davila: viitorii medici vor învăţa să comunice mai bine cu pacienţii

Medic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
studenți la medicina

Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” (UMFCD) din București va introduce din luna februarie primul curs opţional de Medicină Narativă şi Comunicare Clinică medic-pacient.

Cursul, care va fi predat de fostul manager al Institutului “Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, va ajuta studenţii să îşi dezvolte abilităţi pentru dezvoltarea încrederii în medic, pe lângă celelalte cunoștințe acumulate pe parcursul formării în cadrul Facultății de Medicină.

Avantajele noului curs pentru studenţii medicinişti

De asemenea, cursul le va oferi studenţilor la medicină ocazia de a combina cunoştiinţe ştiinţifice aprofundate, dobândite în cadrul cursurilor urmate în anii de studii, cu abilităţi clinice şi de comunicare. Un alt obiectiv al acestui curs îl reprezintă dezvoltarea “ascultării active”, precum şi exersarea empatiei ca valenţă esenţială a comunicării medic-pacient.

“De ce Medicină Narativă şi Comunicare Clinică medic – pacient pentru studenţii la medicină? Consider că povestea spusă de pacient este extrem de importantă în stabilirea diagnosticului, ceea ce presupune ca medicul să fie un bun ascultător, să ştie să pună întrebările, astfel încât pacientul să perceapă întrebarea ca o invitaţie la o poveste, la naraţiune”, a declarat dr. Beatrice Mahler, citată de Agerpres.

Beatrice Mahler
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

“Pe de altă parte, medicina narativă presupune şi modul în care un medic reuşeşte să surprindă poveste pacientului şi să o comunice colaboratorilor săi, membrii ai echipei medicale, nu ca pe o “problemă tehnică”, ci ca pe o afecţiune a unei persoane”, a completat medicul.

Cursul va aborda și comunicarea în medicină în situaţii de criză şi comunicarea cu presa. Astfel, informarea publicului de către medici prin intermediul presei reprezintă unul dintre aspectele pe care studenţii la medicină trebuie să şi le însuşească, consideră dr. Beatrice Mahler.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel