PREMIERĂ: cercetătorii au reușit să dezvolte structuri de rinichi tridimensionale folosind celule stem

O echipa de cercetatori din California a reusit sa genereze structuri de rinichi tridimensionale, folosindu-se de celule stem umane, creand, astfel, noi perspective pentru studierea bolilor de rinichi si descoperirea de noi medicamente pentru rinichi, potrivit sciencenewsline.com.

“Bolile care afecteaza rinichii reprezinta o problema majora si inca nerezolvata la nivel mondial. Rinichii rareori isi recupereaza funcțiile odata ce sunt afectati de varii boli, lucru care subliniaza nevoia urgenta de cunoastere mai amanuntita a modului de dezvoltare a rinichilor, precum si fiziologia lor”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Recent, o echipa de cercetatori condusa de oameni de stiinta de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California a dezvoltat o noua platforma pentru studierea bolilor de rinichi, deschizand noi cai pentru Medicina Regenerativa in vederea restabilirii functiilor renale.

Pentru prima data, cercetatorii au generat structuri de rinichi tridimensionale, din celule stem umane, creand, astfel, noi perspective pentru studierea bolilor de rinichi si descoperirea de noi medicamente. Constatarile au fost raportate pe 17 noiembrie intr-o publicatie americana de specialitate, Nature Cell Biology.

Rezultatele acestor cercetari vin in completarea celor anterioare, oamenii de stiinta reusind, mai devreme anul acesta, sa creeze precursori ai celulelor renale, folosind celule stem.

Constatarile Salk demonstreaza pentru prima data ca celulele stem pluripotente se dezvolta in celule similare cu cele gasite in mugurul ureteral (precursorul initial al ureterului) si se pot, ulterior, diferenția in structuri tridimensionale.

“Anul acesta, cercetarile din domeniul celulelor stem au progresat considerabil, o atentie deosebita fiind acordata bolilor de rinichi, pancreas si ficat, precum si modalitatilor de folosire a celulelor stem pentru a-i ajuta pe bolnavii suferinzi de boli renale, hepatice sau diabet. Pe aceasta cale, ARBACS atrage atentia asupra faptului ca cercetarile in domeniul celulelor stem progreseaza vertiginos, astfel ca ne asteptam sa se transforme in realitate anumite sperante care, pana nu demult, pareau iluzorii in medicina”, a adaugat presedintele ARBACS.

Desi aplicatiile celulelor stem induse pluripotente (celule stem obtinute din celule adulte, care se regasesc in toate organele si care sunt reprogramate genetic pentru a ajunge la stadiul de celule stem embrionare pluripotente) sunt inca in faza de studii clinice, utilizarea cu succes al celulelor stem recoltate din sangele cordonului ombilical este posibila inca din anii ’80, aceste celule reusind, de foarte mult timp, sa salveze vieti si sa trateze boli grave. Luna trecuta, s-au implinit 25 de ani de la primul transplant cu celule stem recoltate din sangele cordonului ombilical.

Recent Posts

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

14 minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

44 de minute ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

o oră ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

o oră ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

2 ore ago

Citeste si: