Sari la conținut

Premieră: a fost creat antibioticul ce poate învinge rezistența bacteriană

antibiotice
Sursă foto: arhvă Doctorul Zilei
Rezistenta la antibiotice

Cercetătorii de la Institutul olandez de Biologie Leiden (IBL) au reuşit în premieră absolută să realizeze un nou antibiotic puternic ce poate învinge rezistența bacteriană.

„Ideea a fost de a modifica antibioticul original și de a crea un medicament de generație următoare”, spune Nathaniel Martin, profesor de chimie biologică, care analizează deja modalitățile de introducere pe piață a noului antibiotic.

Povestea antibioticului EVG7

În 2017, Nathaniel Martin și echipa sa lucrau în laborator, dezvoltând noi reacții chimice care ar putea fi utilizate pentru a modifica structura diferitelor molecule. Atunci, Martin a avut pentru prima dată ideea de a aplica aceste noi metode pentru a modifica structura unui anumit tip de antibiotic: vancomicina.

El s-a gândit la acest antibiotic specific dintr-un motiv întemeiat. Vancomicina este un antibiotic foarte util și puternic, dar are unele dezavantaje. Prezintă riscul leziunilor renale, iar din anii 1980, tot mai multe bacterii au devenit rezistente la acest medicament.

Dacă ar putea fi dezvoltată o nouă versiune a vancomicinei care să depășească aceste obstacole, aceasta ar fi o opțiune excelentă pentru pacienții care suferă de infecții care le pun viața în pericol, cauzate, de exemplu, de superbacteriile din spitale. După ce primele rezultate au indicat că o astfel de versiune îmbunătățită este posibilă, Martin și echipa sa s-au pus pe treabă.

Echipa a schimbat proprietățile antibioticului prin modificarea structurii sale, creând o nouă generație de vancomicină. Cu alte cuvinte, laboratorul a urmărit să-l facă mai puternic și mai puțin dăunător pentru rinichi, precum și capabil să depășească mecanismele de rezistență bacteriană.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicament cu mai puține efecte secundare

În timpul procesului, doctoranda Emma van Groesen a jucat un rol important, iar compusul EVG7 a fost denumit după inițialele ei. Numărul „7″ a fost adăugat deoarece a fost al șaptelea din seria de compuși ai vancomicinei care s-a dovedit a fi cel mai activ.

Și compusul a fost într-adevăr foarte activ, spun cercetătorii olandezi.

Comparativ cu vancomicina originală, EVG7 s-a dovedit a fi de 100 până la 10.000 de ori mai puternic împotriva unei game de agenți patogeni bacterieni. Asta înseamnă că trebuie administrată o cantitate mai mică de antibiotic, ceea ce poate reduce efectele secundare. Acum, după mai mulți ani, EVG7 este gata pentru următoarea fază.

„Ne-a luat aproximativ doi ani și jumătate să obținem acceptarea studiului nostru în revista Science Translational Medicine“, explică Martin într-un comunicat al universității.

„Acesta este cel mai important jurnal spre care trebuie să tindem, iar publicarea în STM indică adesea că un medicament experimental are potențial clinic”, a precizat acesta. De asemenea, recenzorii care evaluează manuscrisul sunt foarte experimentați și adesea foarte critici.

Laboratorul Leiden se gândește deja cum să aducă pe piață acest antibiotic de nouă generație. „Avem ambiția fie de a înființa o nouă companie pentru dezvoltare, fie de a licenția tehnologia unei companii farmaceutice existente. Urmărim în mod activ ambele strategii”, au precizat oamenii de știință.

Când va fi testat pe oameni?

Acest lucru nu înseamnă că EVG7 este încă pregătit pentru piață. Dezvoltarea unui medicament nou reprezintă un proces lung, complicat și costisitor.

Echipa se așteaptă să fie nevoie de aproximativ 5 milioane de euro în investiții externe și să dureze doi până la trei ani înainte ca medicamentul să poată fi testat pentru prima dată pe oameni, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

De asemenea, echipa trebuie să optimizeze în continuare procesul utilizat pentru prepararea EVG7, astfel încât antibioticul să poată fi produs în cantități suficient de mari pentru a fi viabil din punct de vedere comercial.

Cercetătorii olandezi subliniază că este o adevărată realizare ca un medicament candidat preclinic să fie dezvoltat într-un laborator academic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel