Din cuprinsul articolului
Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca. 6 pacienți primesc a doua șansă la viață după ce un organele unui bărbat aflat în moarte cerebrală au fost prelevate.
Potrivit Agenției Naționale de Transplant, ficatul şi rinichii vor ajunge Spitalul Fundeni, iar corneea la Spitalul de Oftalmologie.
Un pacient trebuia să primească inima la Spitalul Floreasca și aștepta operația de 1 an, însă transplantul nu s-a mai putut realiza pentru că beneficiarul a făcut COVID 19.
Din fericire, inima va salva un pacient din Germania. Prof. Dr. Horaţiu Moldovan a coordonat echipa care a prelevat inima pacientului aflat în moarte cerebrală.
Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca din București
”DA pentru VIAŢĂ! O decizie care schimbă destine. În urma gestului plin de altruism al unei familii, care a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi, alţi 6 oameni au primit o nouă şansă! La Spitalul Clinic de Urgență București, familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a decis că suferința se poate preschimba în speranță, iar moartea, în viață.
Așa că a fost de acord cu donarea organelor și să salveze astfel viețile altor semeni aflați în cumpănă. Ce gest mai nobil poate fi făcut decât de a oferi unui semen necunoscut şansa la viaţă? Sincere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiei, care şi-a găsit puterea de a transforma propria durere şi suferinţă într-o minune şi şansă nesperată pentru alţi oameni, pentru alte familii care suferă alături de rudele lor.
Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect şi recunoştinţă pentru decizia dificilă pe care a fost nevoită să o ia, dar care va aduce speranţă pentru alţi oameni aflaţi în suferinţă.
Speranță pentru 6 pacienți
Echipa ATI a spitalului Floreasca, condusă de doamna Prof. Dr. Ioana Grinţescu, a făcut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoţională să nu fi fost în zadar. Mulţumim echipei de de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Conf. Dr. Liliana Mirea – kdp, Dr. Rosana Turcu – coordonator transplant, prima verigă în lungul lanţ de la suferinţă la speranţă, care a facut posibil să apară speranţa în sufletul altor 6 oameni. De asemenea, apreciem implicarea conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea şi dezvoltarea Programului Naţional de Transplant.
Efortul şi dăruirea lor au fost preluate de alţi profesionişti dedicaţi, echipele chirurgicale de prelevare. Echipa de prelevare ficat a Institutul Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadiy Vatachki, a adus speranţă unui alt pacient critic, intervenţia salvatoare fiind realizată cu succes de echipa Prof. Dr. Vlad Braşoveanu, cu suportul indispensabil al echipei ATI – Dr. Andreea Panaite, Dr. Maricica Carstea.
Rinichii au fost prelevaţi de echipa Centrului de Transplant Renal I.C. Fundeni, coordonată de Dr. Mihai Dobra, aducând o nouă şansă la o viaţă normală prin transplant renal pentru alţi 2 pacienţi.
Deoarece pe teritoriul României nu a existat un receptor compatibil, cordul a fost prelevat de echipa Klinik fur Thorax and Kardiovasc Bad Oeynhausen şi va salva viaţa unui pacient fără altă şansă.
Corneea va fi transplantată la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti”, arată Agenția Națională de Transplant.
Rinchii, grefați la Institutul Clinic Fundeni
”E vorba de un pacient de sex masculin, 50 de ani, traumatism prin precipitare, prin cădere de la o distanță de aproximativ 5 metri, traumatism cranio-cerebral. A fost o prelevare standard, multi-organ. Noi, cei de la secția de Urologie, am prelevat rinichii, urmând ca astăzi să fie grefați de colegii mei de la Fundeni, la doi pacienți.
Ficatul a ajuns la Fundeni. Printre organele prelevate vorbim și de cord. Acesta a plecat prin Eurotransplant în Germania și pe lângă, a mai fost prelevată și corneea”, a declarat dr. Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC Medical.