Din cuprinsul articolului
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a anunţat joi, în şedinţa de Guvern, că au fost controlate 1.037 de unităţi şi au fost descoperite fără licenţă 24 de astfel de centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice, minori şi persoane cu dizabilităţi, care funcţionau ilegal.
Potrivit ministrului, s-au dispus 3 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizaţiei sanitare şi 6 de închidere a centrelor. Au fost date de asemenea 3.640 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, a mai spus Predoiu.
Acesta a declarat în şedinţa de Guvern că au fost efectuate controale în baza dispoziţiei premierului, pentru verificări la nivelul tuturor centrelor rezidenţiale, destinate persoanelor minore, vârstnice, cu dizabilităţi din toată ţara.
”Raportarea datelor s-a realizat către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii respectiv spre informare ministerului de Interne şi pe baza acestor rasportări prezinte aceste date. Astfel, la nivelul Municipiului Bucureşti şi celor 41 de judeţe s-au constituit echipe mixte de contro, formate din reprezentanţi ai instiutţiilor cu atribuţii în domeniu”, a precizat Predoiu, potrivit news.ro.
Peste 5.000 de centre sociale, licenţiate
Ministrul de Interne a anunţat că ”o dată statistică relevantă este cea potrivit căreia au fost licenţiate în baza legii 197/2012, un număr de 5.197 de servicii sociale, din care 2.812 în sistem public şi 2.835 în sistem privat”. ”Au fost evaluate, controlate, 1.037 de unităţi, dar suplimentar au fost descoperite fără licenţă 24 de astfel de centre rezidenţiale, care funcţionau ilegal”, a spus ministrul.
Predoiu a mai arătat că ”datele centralizate la nivelul prefecţilor şi a ministerelor, din toate cele 1.037 dee centre verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere a autorizaţiei sanitare şi 6 de închidere, în total 13 centre nu îşi mai desfăşoară în acest moment activitatea”.
Oficialul a mai afirmat că la faţa locului au fost evaluate 13.044 persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocalizare, aproximativ 1,1% din persoanele evaluate.
”Au fost întocmite 9 dosare penale, din care 5 vizează infracţiuni contra persoanei şi 4 infracţiuni de natură economică şi au fost constatate şi aplicate un număr de 3.640 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei”, a spus Predoiu, potrivit căruia la acţiuni au participat în medie zilnică 1.259 de reprezentanţi ai structurilor de control.