Categories: Expertul zilei

Explicația neurochirurgului. De ce femeile sunt mai predispuse la boli neurologice, în timp ce mai mulți bărbați dezvoltă tumori maligne

Predispoziția la boli. Se vorbește permanent despre așa-zisul război între sexe. Când vine vorba însă despre predispoziția la bărbați și femei pentru boli neurologice, fiecare vine cu afecțiuni speciale. La intrebarea: Există o predispoziție în funcție de sexe a unor afecțiuni neurochirurgicale? Răspunsul îl ofera doctorul neurochirurg Dan Benția.

 

De exemplu, femeile fac frecvent mai multe afecțiuni legate de sistemul osteo-articular, de exemplu boli inflamatorii de tipul poliartritei reumatoide, spondilitei anchilozante, ce afectează cu preponderență coloana vertebrala. Femeile fiind mai afectate datorita unei predispozitii genetice cum ar fi markerul HLA B27, care generează anumite tumori cerebrale, de exemplu meningioame, tumori benigne cu origine în învelișul creierului-dura mater.

Reumatismul degenerativ este frecvent la femei. Apariția tardivă a diformitatilor pe coloana, scifoza și scolioza sunt boli ce apartin sexului slab. Osteoporoza face ravagii in randul femeilor, aceasta reprezentand scaderea densității osoase urmata de apariții de fracturi-tasări vertebrale,  traumatisme minime, de exemplu: aplecarea în față, căzăturile în șezut.

Bărbații, în schimb, fac alte boli în mod frecvent. Traumatismele predomină în cazul acestora și datorită implicării lor in activități fizice care presupun riscuri: munca la inaltime, accidente rutiere;

Când vine vorba despre tumori maligne, barbatii fac mai frecvent tumori maligne decat femeile.De asemenea, herniile de disc lombare  traumatice predomină la bărbați. In general, persoanele care fac efort fizic permanent la serviciu sau in viata de zi cu zi isi accelereaza modificari degenerative la nivelul coloanei fata de  cei cu meserii statice. Astfel, putem spune ca exista categorii de boli cu frecventa diferita in functie de sexul persoanei. Am putea spune ca in neurochirurgie  avem o abordare diferita in functie de sexul si varsta persoanei, completează medicul chirurg Dan Benția.

 

Recent Posts

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

1 minut ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

22 de minute ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

31 de minute ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

42 de minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

o oră ago

Citeste si: