Epidemiologu Octavian Jurma, într-o amplă postare în care explică gravitatea noii mutații Omicron, îndeamnă lumea să facă uz de un instrument gratuit, și anume vaccinarea, pentru ca valul 5 să nu ne lovească „ ca un trăznet. ”
„De unde provine estimarea ca Omicron este de 5x mai infectios decat Delta?
Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine.
Probabil ca estimarea finala a ratei de reproducere va fi semificativ mai scazuta, insa aceleasi metode au prognozat ca Delta este cu 70% mai infectioasa decat Alpha.
Daca Delta a produs un asemenea dezastru in Romania cu un avantaj de 50% fata de Alpha, va imaginati ce ravagii poate face Omicron si cu un avantaj de „doar” 100% fata de Delta.
E de asemenea important de remarcat ca aceste este un avantaj relativ nu absolut. Asta inseamna ca Omicron infecteaza in medie de 5 ori mai usor populatie care a trecut deja printr-un boala intr-o tara cu rata scazuta de vaccinare (adica o populatie similara cu Romania).
Deci inca nu stim daca Omicron este o veste proasta pentru toata Europa, doar ca este o veste mai prosta pentru Romania decat este pentru Africa de Sud (noi avem o populatie mult mai imbatranita si mai vulnerabila).
Exista semne ca Omicron se raspandeste cu rapiditate in Europa si prin urmare este foarte posibil ca urmatorul val va fi produs de Omicron.
In fata unei tuplini atat de infectioase masca FFP2 si chiar FFP3 devine un mijloc de protectie absolut esential imediat cum iesim din casa si chiar in spatii libere in care ne aflam in proximitatea unei alte persoane la mai putin de 2 m. Daca Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanta sub 2 metri sa produca infectare, Omicron va avea nevoie de mai putin de 1 minut.
Va imaginati cum va arata un val 5-Omicron in aceste conditii in Romania daca va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decat Delta? „Specialistii” Presedintelui nici nu o sa abie timp sa ii scrie discursul „sunt ingrijorat” si va fi gata valul.
Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami, asa cum stiam ca o va face daca nu luam masuri de protectie a populatiei.
Daca infectiozitatea B.1.1.529 se confirma, valul 5-Omicron ne va lovi ca un traznet.
Nu de nebuni au intrat in stare de alerta maxima tarile guvernate de oameni carora le pasa sanatatea si viata celor pe care ii guverneaza. Masurile trebuie decise si adoptate inainte sa ca valul intre in faza exponentiala de crestere.
Noi insa nu ne facem griji, noi ne relaxam si ne veselim fara sa ne vaccinam, desi inca nu am scapat inca din valul 4-Delta, ca doar avem de ce.
Mentalitatea „lasa ca vedem cand ajungem acolo”, urmata de corolarul „lasa ca a trecut deja si mai rau nu se poate” care ne-a nenorocit in 3 valuri succesive este decorata de Presedintele Romaniei.
Noi suntem mai rau ca purcelusul care si-a facut casa de paie si care rade de purcelusii care isi faca casa de lemne sau de piatra, pentru ca nici macar zid de paie nu ne mai facem.
Rugati-va ca vestile ca Omicron este mai putin virulent (grav) decat Delta pentru persoanele trecute prin boala sau vaccinate sa fie adevarate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 saptamani in Africa de Sud, deci in aceasta saptamana vom avea si primele date statistice legate de spitalizare.
A, era sa uit. In Africa de Sud e vara acum. In Europa e iarna.
Vaccinati-va, mai ales daca ati trecut prin boala.
Faceti-va boosterul, e un privelegiu ca e liber.
Purtati masca.
Bucurati-va de sarbatori alaturi de cei dragi. Omicron nu este o amenintare iminenta pentru Romania. Asa cum facem noi testarile, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor.
–
Nota: „NU” era urmatoare litera din alfabetul grecesc si se credea ca B.1.1.529 va fi denumita „Nu”de OMS. Acum stim ca „Omicron” a fost ales”, a explicat Octavian Jurma.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…