Categories: Stil de viaţă

Predicția morții: Inteligența artificială calculează deja când vom muri

Un calculator de deces care funcționează prin intermediul inteligenței artificiale poate prezice cu mare acuratețe când o persoană își va lua rămas bun de la viață.

Algoritmul este opera unui grup de oameni de știință din SUA și Danemarca. Potrivit studiului, modelul, numit life2vec, este precis în 78% din predicțiile sale, ceea ce îl situează la egalitate cu alte invenții create pentru a prezice evenimente de viață similare. Dar, spre deosebire de acestea, funcționează ca un chatbot, folosind date furnizate de oameni pentru a prezice ce va urma și când.

Cum a fost creată tehnologia

Tehnologia a fost creată de oamenii de știință care au antrenat inteligența artificială pentru a lucra cu un set de date uriaș. Experții i-au furnizat o varietate de informații despre peste șase milioane de persoane reale din Danemarca, inclusiv veniturile, ocupația, locul unde locuiau, leziunile și chiar și când erau însărcinate.

Rezultatul final a fost crearea unui model care poate procesa fapte de viață clar articulate și poate genera predicții despre probabilitatea ca o persoană să moară prematur sau care va fi venitul său pe viață, relatează 24 Hours.

Potrivit life2vec, factori precum faptul de a fi bărbat, de a avea o tulburare mentală diagnosticată sau de a avea o profesie care necesită o muncă fizică grea duc la o moarte mai devreme. Iar printre factorii care duc la o viață mai lungă, potrivit programului, se numără un venit mai mare sau deținerea unui post de conducere.

Ce simte o persoană care este pe moarte?

Unii oameni găsesc alinare în credințe spirituale sau religioase, căutând alinare în perspectiva unei vieți de apoi sau a întâlnirii cu cei dragi decedați.

Procesul de moarte poate fi însoțit de o serie de schimbări cognitive și perceptuale. Unii oameni raportează vise vii sau halucinații, în timp ce alții pot experimenta o conștientizare sporită a mediului înconjurător.

Conceptul de timp poate deveni distorsionat, cu momente care se întind sau se micșorează pe măsură ce conștiința își continuă călătoria unică spre sfârșitul inevitabil.

Factorii sociali și culturali influențează, de asemenea, experiența morții. Prezența celor dragi care oferă sprijin, calitatea îngrijirii la sfârșitul vieții și contextul cultural în care se află individul joacă un rol important în modelarea stării emoționale și fizice a muribundului. Este important de remarcat faptul că aceste experiențe sunt subiective și pot varia foarte mult.

Nu toată lumea trece prin aceeași traiectorie emoțională sau fizică în procesul de moarte. Înțelegerea și respectarea individualității experienței persoanei pe moarte este esențială pentru a oferi îngrijire și sprijin plin de compasiune în această perioadă dificilă, conchide sursa.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: