Sari la conținut

Prea multă apă îți poate afecta rinichii. Câtă apă ar trebui să bei într-o zi

Prea multă apă îți poate afecta rinichii. Ziua Mondială a Rinichiului este sărbătorită pe 9 martie la nivel global pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la acest grup de boli, gestionarea acestora, opțiunile de tratament și măsurile preventive care pot beneficia de toți.

În fiecare an, cea de-a doua zi de joi a lunii martie este dedicată Zilei mondiale a rinichiului. În 2023, această zi este marcată la 9 martie.

9 martie, Ziua Mondială a Rinichiului

Prin intermediul Zilei mondiale a rinichiului, Societatea Internaţională de Nefrologie (SIN) urmăreşte să atragă atenţia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.

Când vine vorba de sănătatea rinichilor, medicii recomandă adesea să bei multă apă pentru a-i menține funcționali și suficient de apți pentru a elimina toxinele. Dar cât este prea mult?

Corpul uman este compus în mare parte din apă. Aproximativ 60% din greutatea corpului nostru este constituită din apă, iar fiecare funcție corporală o cere. Apa: 

  • Îndepărtează toxinele din organele tale,
  • Transportă nutriția către celule,
  • Lubrifiază articulațiile
  • Ajută la digestia alimentelor.

Deshidratarea poate apărea dacă nu beți suficientă apă, iar dacă este suficient de severă, poate duce la convulsii, confuzie și somnolență. Specialiștii atrag atenția să vă păstrați rinichii sănătoși bând apă în mod înțelept.

Aceasta presupune să bei cantitatea potrivită de apă pentru tine. O concepție greșită comună este că toată lumea ar trebui să bea 2 litri de apă pe zi; cu toate acestea, deoarece fiecare este diferit, cerințele individuale de apă vor varia.

Nu există o singură cantitate potrivită pentru toată lumea. Cantitatea de apă de care aveți nevoie depinde de vârsta, climă, intensitatea exercițiilor fizice și țara de origine, și boală.

În mod similar, consumul de prea multă apă poate duce la suprahidratare și intoxicație cu apă dacă persoana consumă mai multă apă decât pot elimina rinichii prin urină.

Ce se întâmplă când bei apă în exces

Când consumați o cantitate excesivă de apă, puteți experimenta efecte toxice ale apei, intoxicație sau o întrerupere a funcției creierului. Acest lucru se întâmplă atunci când există un exces de apă în celule (inclusiv celulele creierului), provocându-le umflarea.

Când celulele din creier se umflă, presiunea se acumulează în creier. Este posibil să aveți simptome precum:

Care sunt semnele că bei apă în exces:

  • Culoarea urinei: Culoarea urinei este una dintre cele mai simple moduri de a spune dacă bei suficientă apă. Culoarea variază de la incolor pal la culoarea ceaiului. Dacă pipi este întotdeauna clar, acesta este un semn sigur că bei multă apă într-o perioadă scurtă de timp.
  • Folosești toaleta excesiv: Prea multe drumuri la baie este un indicator indirect al suprahidratării.
  • Bea apă chiar și atunci când nu ți-e sete: Intoxicarea cu apă poate apărea dacă ești forțat să bei apă chiar dacă nu ți-e sete. Setea este reacția organismului la deshidratare și ar trebui să servească drept ghid.
  • Greață sau vărsături: Când rinichii nu sunt în măsură să elimine lichidele suplimentare din organism, apar simptomele deshidratării. Începe să se acumuleze în interiorul corpului, provocând greață și vărsături.

Câtă apă ar trebui să bei într-o zi

Nu există reguli validate pentru cantitatea de apă pe care trebuie să o bei zilnic. Cât de mult necesită corpul tău este determinat de:

  • Nivelul de activitate fizică
  • Climă
  • Greutate corporală
  • Sex

Persoana ar trebui să bea 2-3 litri de apă pe zi, în funcție de factorii de mai sus. A bea apă doar în momentul în care își este sete poate să nu funcționeze pentru toată lumea, în special pentru sportivi, persoanele în vârstă și femeile însărcinate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel