Cât de sănătos mânânci, cât de multe exerciții faci și cât de des îți pot afecta sănătatea, însă, somnul este și el o parte a vieții care nu trebuie neglijată.
Prea mult somn sau prea puțin ne poate afecta în mod egal. Dacă dormim prea mult, atunci organismul ne poate semnala o problemă – de la o banală răceală la oboseală cronică sau chiar depresie.
Prea puțin somn poate duce la îngrășare. Somnul influențează funcțiile neuroendocrine și metabolismul atât la copii cât și la adulți. Orele regulate de somn și potrivite vârstei reglează secreția de hormoni metabolici, apetitul și hormonii de stres. Imaginează-ți cum te simți după o noapte nedormită? Nu prea poți să mânânci sănătos și ai poftă doar de alimente hipercalorice.
Lipsa somnului se poate caracteriza și prin creșterea nivelului de cortizol. Nivelul crescut de cortizol distruge masa musculară, oasele și încetinește procesul de vindecare.
Cât de mult trebuie să dormi?
Conform Fundației Naționale de Somn
Nou născuții – 14-17 ore
Bebelușii – 12-15 ore
Copii (3-4 ani) – 11-14 ore
Preșcolarii – 10-13 ani
Clasele I-IV – 9-11 ore
Adolescenții – 8-10 ore
Tinerii adulți – 7 – 9 ore
Adulții – 6-9 ore
Bătrânii – 7-9 ore
Ce poți să faci ca să adormi mai repede
Alege un interval orar și respectă-l chiar și în weekend. Înainte de culcare pregătește-te pentru a doua zi, fă activități relaxante precum cititul, duș, întinderi. Nu folosi telefonul sau tableta. Nu te culca flămând, ci mânâncă o gustare ușoare cu o oră înainte de culcare.
A.