Categories: Stil de viaţă

A fost inventantă prăjitura care menține creierul în formă și combate declinul cognitiv. Lista cu ingrediente

 Prăjitura care menține creierul în formă. Cercetătorii de la Universitatea New South Wales și un patiser au creat o „prăjitură de neuitat” ce ar putea îmbunătăți sănătatea creierului cu ingrediente precum scorțișoară, sfeclă roșie și ulei de măsline, fără însă teste clinice. Ei speră să combată declinul cognitiv al australienilor vârstnici. Sfecla roșie îmbunătățește circulația sângelui, iar uleiul de măsline poate diminua markerii bolii Alzheimer. Aceste molecule din alimente ar putea fi benefice sănătății. 

Cu ajutorul colaborării dintre bucătarul Christopher Thé și o echipă de cercetători de la Universitatea New South Wales, a fost creată o prăjitură inovatoare ce conține ingrediente mai neobișnuite pentru un desert, precum spanacul, turmericul, dovleacul și sfecla roșie. Această „prăjitură de neuitat” este concepută să ofere beneficii pentru sănătatea creierului, conform declarațiilor bucatarului, potrivit euronews. 

Cu toate acestea, cercetătorii nu au efectuat încă teste clinice pentru a demonstra efectele acestei prăjituri asupra sănătății creierului. Ei susțin că ingredientele utilizate sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a sprijini circulația sângelui și oxigenarea creierului, însă aceste afirmații nu au fost încă confirmate prin studii riguroase.

Ce conține prăjitura care menține creierul în formă

Însă echipa de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney spune că ingredientele sunt cunoscute pentru îmbunătățirea circulației sângelui și oxigenarea creierului. Ei speră să scoată în evidență „problema larg răspândită a declinului cognitiv în rândul australienilor în vârstă”. Sfecla roșie este recunoscută, de exemplu, pentru că ne îmbunătățește fluxul sanguin și protejează rețeaua neuronală. Uleiul de măsline poate diminua biomarkerii bolii Alzheimer, în timp ce mierea este antiinflamatoare, iar afinele pot spori fluxul de oxigen către organele noastre vitale.

„Există molecule în alimente care au într-adevăr efecte puternice în menținerea sănătății noastre”, a declarat Johannes le Coutre, expert în alimentație și sănătate de la UNSW. Le Coutre spune că alimentele sunt un element crucial atunci când vine vorba de prevenirea și tratarea declinului cognitiv.

Această inițiativă este îndreptată spre conștientizarea declinului cognitiv din rândul persoanelor vârstnice din Australia, însă până în prezent, nu s-au realizat teste clinice pentru a susține efectele specifice ale acestei prăjituri.

„Conștientizarea este în creștere în ultimii 10, 20, 30 de ani în ceea ce privește noțiunea și conceptul de alimente funcționale, de acest tip”, a adăugat el. Kaarin Anstey, directorul Institutului Ageing Futures din cadrul UNSW, a precizat într-o declarație că, în mod ideal, oamenii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă pe tot parcursul vieții.

„Dacă o persoană prezintă semne de declin cognitiv, dieta în sine nu îi va îmbunătăți dramatic sănătatea creierului”, a spus Anstey.

Prăjitura a fost creată pentru persoanele în vârstă

„Studiile care au legat dietele mai sănătoase de reducerea riscului de demență au evaluat tiparele de alimentație care, în mod probabil, reflectă felul în care oamenii se hrănesc de mulți ani.”

Între timp, Thé, care este un patiser experimentat, a declarat că obținerea unui echilibru corect între ingrediente și arome a fost o provocare.

„Prima variantă pe care am făcut-o avea gust de curry”, a spus Thé. Prăjitura a fost creată pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a organizației caritabile de catering Meals on Wheels, care se adresează în principal generațiilor mai în vârstă.

Deși aceste componente alimentare sunt considerate a avea beneficii asupra sănătății noastre, nu există încă dovezi clinice concrete care să confirme efectele exacte ale acestei prăjituri asupra sănătății creierului.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

20 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

51 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: