Sari la conținut

Poziții de somn care deformează sânii

Sa dormi suficient este necesar si sanatos, influentand starea generala de bine – dar stiai ca modul in care dormi poate influenta forma initiala a sanilor?

„Chiar daca la majoritatea femeilor sanii se dezvolta intre 10 – 18 ani, sunt cazuri in care acestia pot creste chiar pana la 20 sau 30 de ani. De aceea se impune multa atentie si grija pentru a le pastra frumusetea si fermitatea mai mult timp”, declara chirurgul estetician Vangelis Vasalos.

Dincolo de durerile de umeri si gat pe care le poate provoca, afectiuni ale coloanei sau pur si simplu zile proaste, pozitia de dormit determina instalarea gravitatiei si pierderea elasticitatii pielii care acopera sanii.

Una dintre pozitiile de dormit cele mai comune, dar si cea mai putin benefica pentru sani este dormitul pe burta, cu fata in jos, deoarece chiar daca nu-ti va presa sanii pana la disparitie, in cativa ani le va schimba forma. E adevarat insa ca o influenta in acest sens o are si duritatea saltei.

Si dormitul pe o parte, in pozitie laterala, este periculos pentru sani, provocandu-le in timp pierderea fermitatii. Practic, in timpul somnului sanii atarna, iar ligamentele care ii sustin se intind. De aceea, daca va place sa dormiti astfel, va recomand ca in timpul noptii sa dormiti cu o perna sub sani care sa le ofere suportul necesar.

Nici pozitia ghemuit, cu genunchii la piept, nu este indicata, din acelasi motiv al determinarii lasarii sanilor.

Cea mai sigura pozitie este dormitul pe spate, intrucat greutatea sanilor este pe deplin sustinuta, fapt ce reduce lasarea acestora. De asemenea, pentru a combate cat mai eficient efectul de lasare a sanilor, purtati in timpul somnului o bustiera, mai ales daca aveti sanii voluminosi.

Interventii chirurgicale de ridicarea a sanilor
Mastopexia sau ridicarea sanilor este procedura estetica chirurgicala ce ajuta la conturarea si ridicarea sanilor lasati, la restabilirea fermitatii acestora si la corectarea pozitiei sanilor.

Pierderea elasticitatii pielii, efectele gravitatiei, sarcina, alaptarea, procesul de imbatranire si fluctuatiile in greutate sunt toate modificari comune aparute in intervalul 20-40 de ani, atunci cand sanii isi pierd aspectul initial.

“Ridicarea sanilor este o interventie frecvent intalnita in randul femeilor, deoarece ofera un aspect mai tanar sanilor, pe care niciun exercitiu fizic sau tratament medical nu il poate produce”, mentioneaza chirurgul estetician Vangelis Vasalos.

Operatia presupune o rearanjare a tesutului mamar si eliminarea excesului tegumentar fapt ce determina ferminatea sanului prin strangerea pielii. Operatia de ridicare a sanilor poate reduce si dimensiunile areolei.

Mastopexia se face sub anestezie genarala intravenoasa si dureaza intre aproximativ 3 ore. In urmatoarele 10-14 zile dupa operatie, pacienta poate sa aiba un anumit disconfort care nu reprezinta neaparat durere.

Tot in acest timp nu este recomandat ca persoana care a suferit aceasta operatie sa doarma pe burta, sa faca baie fierbinte, sa se expuna la soare sau solar sau sa practice activitati fizice epuizante. Costul unei interventii este de 2.200 euro.

Mastopexia cu implant sau ridicarea si marirea sanilor cu implant este calea optima pentru a obtine sanii ridicati si marimea dorita.

Sarcinile numeroase, alaptarea si fluctuatiile in greutate se afla printre principalele cauze ale modificarii formei si marimii sanului. Mai mult, pe masura ce varsta isi spune cuvantul, tesutul sanului imbatraneste, se intinde si se subtiaza, pierzandu-si treptat din aspectul initial.

“Operatia de ridicare a sanilor cu implant se desfasoare in 2 etape: initial se pozitioneaza aerola (ridicare), se introduc in sani implantele de silicon (umplere), iar la final se indeparteaza surplusul de piele”, a mai declarat Dr. Vangelis Vasalos.

Operatia de ridicare include totdeauna o anumita micsorare a sanilor, datorata pielii in exces care se indeparteaza in timpul operatiei. Cu cat se ridica sanii mai mult, cu atat mai mult acestia se pot micsora.

Interventia de ridicare se realizeaza prin 3 variante, stabilite de chirurg in functie de caracteristicile pacientului:
• incizie in jurul mamelonului, potrivita unor sani cu grad de lasare minim sau mediu;
• incizie in jurul mamelonului si de la mamelon in jos, prin care se indeparteaza surplusul de piele de sub san;
• incizie in forma de ancora, ce inconjoara mamelonul si coboara spre pliul de sub san.

Operatia de ridicarea a sanilor se efectueaza sub anestezie generala intravenoasa, iar recuperarea este progresiva. In primele 2 saptamani postoperator poate fi resimtit un disconfort ameliorat medicamentos. Edemul si echimozele se retrag in 10-14 zile, timp in care se indeparteaza si firele. Pacientele sunt sfatuite sa nu doarma pe burta si sa evite baile in primele 3-4 zile avand la indemana alternativa dusului.

Reluarea activitatilor zilnice usoare se poate face dupa 7 zile. Fumatul trebuie evitat in primele saptamani dupa operatie intrucat interfereaza cu oxigenarea sangelui si ca urmare si cu vindecarea normala. Pacienta trebuie sa poarte o bustiera speciala timp de minim o luna, zi si noapte, iar purtarea sutientului cu sarma trebuie amanata cel putin 3 luni.

Daca, de exemplu, pacienta ramane din nou insarcinata dupa operatie, riscul este ca sanii sa se lase din nou, un nou lifting al sanilor fiind posibil in acest caz. Costul unei interventii este de 4.200 euro.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel