Din cuprinsul articolului
Poveștile refugiaților ucrainieni sunt absolut copleșitoare. „Să plece, să nască undeva în linişte”
Aproximativ 350 de mii de refugiaţi din Ucraina au trecut frontierele României în ultimele două săptămâni, de la declanşarea invaziei ruseşti. Dintre aceştia, aproape 2/3 au părăsit deja ţara noastră pentru a ajunge în vestul Europei. Numai ieri, aproape 1.000 de ucraineni au sosit la noi în ţară cu trenul din Republica Moldova, ei continuându-şi apoi drumul spre Bucureşti şi Cluj-Napoca.
Cetăţenii străini care provind din Ucraina călătoresc gratuit pe teritoriul României cu CFR Călători. Vămile româneşti au fost din nou aglomerate, chiar dacă autorităţile au suplimentat personalul care vine în sprijinul cetăţenilor sosiţi din zona de conflict. Sunt şi ucraineni care vor să rămână în România, majoritatea femei cu copii sau bătrâni. Zilele acestea, la Constanţa, două refugiate au adus pe lume două fetiţe, potrivit RRA.
Într-un salon al maternităţii private din centrul Constanţei, Valentina Nosova îi cântă încetişor fetiţei sale de doar trei zile, Stefania. Lângă ele zâmbeşte protector Elvira Ursatii, medicul de origine ucraineană, specialist obstetrică-ginecologie, care a asistat la naştere.
„Este primul copil născut la Constanţa refugiat. Fetiţa a avut 3,280 kg, nota 10”, spune Elvira Ursatii.
Dr. Elvira Ursatii spune povestea Valentinei Nosova. Proaspăta mămică are 39 de ani, mai are două fetiţe, iar soţul ei a convins-o cu greu să plece de acasă, din Ismail.
„Soţul a zis mai bine să plece, să fie în siguranţă, undeva, în altă parte, să nască undeva în linişte, fiindcă în maternitate, în zona lor, când răsunau sirenele, alergau în adăposturi”, mai povestește Elvira Ursatii.
Valentina povesteşte că avea o viaţă normală în Ucraina. Lucra la Serviciul Paşapoarte şi a mai fost în ţara noastră, în vacanţă, cu familia, în Poiana Braşov. Soţul ei, Evghni Oprea, are origini româneşti. Tatăl şi-a condus soţia şi fiicele până la graniţa cu România şi s-a întors în luptă pentru Ucraina.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…