Din cuprinsul articolului
La un an după alarma de la Wuhan, China încearcă să schimbe povestea originii Covid
Rapoartele din mass-media de stat indică un efort intensiv de propagandă pentru plasarea nașterii virusului în alte țări.
Aproape la un an după ce medicii au identificat primele cazuri de o nouă boală îngrijorătoare în orașul chinez Wuhan, țara pare să intensifice o campanie pentru a pune sub semnul întrebării originile pandemiei globale Covid-19.
Mass-media susține intens în ultima perioadă cu virusul a fost descoperit pe ambalajele alimentelor congelate venite din import, iar acestea au fost un vector semnificativ de infecție.
Ziarul oficial People’s Daily a susținut într-o postare pe Facebook săptămâna trecută că „toate dovezile disponibile sugerează că coronavirusul nu a început în Wuhan din centrul Chinei”.
„Wuhan a fost locul unde a fost detectat pentru prima dată coronavirusul, dar nu de la originea sa”, a spus Zeng Guang, fost epidemiolog șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe, întrebat despre rapoartele mass-media de stat că virusul provine în afara Chinei, a spus doar că este important să se facă distincția între locul unde a fost detectat pentru prima dată Covid-19 și locul în care a trecut bariera speciei pentru a infecta oamenii.
„Deși China a fost prima care a raportat cazuri, nu înseamnă neapărat că virusul este originar din China”, a declarat Zhao Lijian într-un briefing. „Urmărirea originii este un proces continuu care poate implica mai multe țări și regiuni.”
Povestea originii virusului dezbătută de China
Oamenii de știință chinezi au trimis chiar o lucrare spre publicare către Lancet – deși nu a fost încă evaluată de către colegi – care susține că „Wuhan nu este locul în care s-a întâmplat prima dată transmiterea Sars-CoV-2 de la om la om”, sugerând în schimb că primul caz ar fi putut fi în „subcontinentul indian”.
Afirmațiile potrivit cărora virusul a avut origini în afara Chinei sunt puțin credibile de către oamenii de știință occidentali. Michael Ryan, directorul programului de urgență pentru sănătate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat săptămâna trecută că ar fi „foarte speculativ” să susțină că boala nu a apărut în China. „Este clar din perspectiva sănătății publice că începeți investigațiile în cazul în care au apărut pentru prima dată cazurile umane”, a spus el într-un briefing de știri la Geneva.
Rapoartele despre Covid care circulă în Italia din toamna anului 2019, bazate pe probe dintr-o unitate de cancer, par „slabe”, a declarat prof. Jonathan Stoye, virolog la Institutul Francis Crick din Londra. „Datele serologice [din Italia] pot fi explicate cel mai probabil prin anticorpi cu reacție încrucișată îndreptate împotriva altor coronavirusuri.” Cu alte cuvinte, anticorpii găsiți în cazurile din Italia au fost declanșați la indivizi care au fost infectați de diferite coronavirusuri, nu la cei responsabili de Covid-19.
„Ceea ce pare sigur este că primele cazuri înregistrate ale bolii au fost în China”, a adăugat Stoye. „Rămâne astfel cel mai probabil ca virusul să provină din China”.
Și, deși s-au găsit urme de coronavirus pe ambalajele alimentelor congelate, oamenii de știință cred că reprezintă un risc foarte scăzut pentru o boală despre care se crede că se transmite copleșitor prin picături respiratorii.
Un test pozitiv „nu indică virusul infecțios, ci doar că un anumit semnal de la virus este prezent pe acea suprafață”, a declarat Andrew Pekosz de la Bloomberg School of Public Health de la Universitatea Johns Hopkins. „Nu am văzut date convingătoare că Sars-CoV-2 pe ambalajul alimentar prezintă un risc semnificativ de infecție.”
Dar pe măsură ce crește numărul uman și economic al pandemiei, Beijingul dorește să-și protejeze reputația în țară și în străinătate. Covid-19 a infectat acum peste 60 de milioane de oameni și a ucis aproape 1,5 milioane.
De când și-a revenit de la devastarea propriului focar inițial, China a încercat să își consolideze poziția în străinătate cu ajutorul medical.
Acum promovează, de asemenea, mai multe vaccinuri pe care le are în etapa de dezvoltare târzie, ca parte a contribuției sale la „bunul global”, oferind ajutor pentru producerea și finanțarea acțiunilor de imunizare. Dar resentimentul față de rolul Beijingului în declanșarea pandemiei s-ar putea dovedi, în cele din urmă, mai greu de abordat de către China decât boala însăși.