Eduard Ispas cântărea doar 1.500 de grame atunci când a venit pe lume. Bebelușul a stat o lună de zile la incubator și a suportat mai multe transfuzii de sânge pentru ca anticorpii lui să atingă un nivel normal.
În urmă cu 14 ani, pe 20 aprilie, micuțul Eduard venea pe lume la doar 28 de săptămâni la Spitalul Universitar de Urgență din București.
A fost un copil dorit, pentru care mama a făcut tratament pentru a putea duce sarcina la bun sfârșit.
“A fost o sarcină dificilă. Periodic, soția mea făcea investigații medicale și ecografii chiar și de două ori pe săptămână. În cele din urmă, la 28 de săptămâni, medicul a decis că este cazul unei cezariene”, rememorează acea perioadă Marius Ispas, 39 de ani, tatăl băiatului.
“A fost nevoie de trei transfuzii la rând pentru a avea un sânge normal”
Pentru că între părinți exista o incompatibilitate mare de RH, imediat după naștere bebelușul a avut nevoie de mai multe transfuzii de sânge. “Au fost trei transfuzii la rând, chiar din prima săptămână”, mai spune tatăl.
Eduard a stat peste o lună la incubator: „Era cât o mână de om, avea 40 de cm lungime”.
Cu toată fragilitatea copilului, tatăl spune a fost convins chiar din prima secundă că acesta nu doar că va trăi, dar și că nu va avea probleme de sănătate: „Nu putea să respire singur, nu putea să se hrănească. Era plin de tubulețe, seringi, ace, aparate, senzori. Dar nu mă temeam. Aveam o putere de la Dumnezeu. N-am avut nicio îndoială că va trăi”.
Singurul nepot, Eduard a fost răsfățatul bunicilor. „Socrii erau încântați și îl tratau ca pe o floare. De fapt, toată familia era vrăjită. Prietenii făceau o față uimită atunci când îl vedeau”.
La externare, bebelușul cântărea 1700 de grame. Medicul neonatolog Ana Culcer a decis că micuțul va crește mai bine acasă. “Lua în greutate cam un kilogram pe lună. După câteva luni era chiar grăsuț, iar la 6 luni se șterseseră toate diferențele între el și un copil născut la termen. După primul an de viață ajunsese la o greutate normală”, mai spune tatăl.
Astăzi, Eduard nu doar că este un copil normal, dar este și campion la arte marțiale. „La 3 ani, a mers la grădiniță. Aveam un prieten care era antrenor. Acum, are centura neagră la aikido, este foarte deștept, sensibil și inteligent. Nici nu mă așteptam să ajungă așa. Cred că Eduard a fost cel mai mic elev care a practicat acest sport”, mărturisește cu mâdrie Marius Ispas.
Daniela Șerb
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…