Categories: Ştiri sănătate

Povestea Centrului Covid de la Chitila, eșecul medical pe bani privați. „Locul în care nu s-a întâmplat nimic”

Povestea Centrului Covid de la Chitila, eșecul medical pe bani privați. „Locul în care nu s-a întâmplat nimic”.

Centrul Covid de la Chitila s-a desființat după ce n-a funcționat niciodată. Potrivit unei investigații marca Evenimentul Zilei, s-au șters deja urmele unui eșec medical cu bani privați.

Unitatea medicală amenajată în Chitila, la doi pași de București, a fost creată cu avizele DSU și Ministerul Sănătății într-un depozit al unei mari companii private, în aprilie 2020. S-a convenit ca o clădire aparținând Leroy Merlin, situată pe centura Capitalei, zona Chitila – Mogoșoaia, să fie transformată într-un centru de primire, triere, cazare și tratare preliminară a bolnavilor infectați cu coronavirus, iar cazurile mai grave vor fi transferate către alte unități spitalicești.

A fost numită „centru-suport” pentru bolnavii cu Covid care nu se află în situații critice. Practic, era un centru destinat persoanelor care nu aveau nevoie de ventilare sau de intubare în secția ATI.

„În vara acestui an, ca urmare a creșterii constante a numărului de persoane infectate cu noul virus și în vederea anticipării unei supraaglomerări în Unitățile de Primiri Urgențe, DSU, Ministerul Sănătății, Institutul Matei Balș, cu sprijinul altor parteneri, a fost semnat un acord de comodat, prin care Spitalul Monza (n.r. privat) operează noua unitate modulară Chitila, ca punct de triaj pentru pacienții cu simptomatologie ușoară”, se arăta într-un comunicat DSU, în noiembrie 2020.

Povestea Centrului Covid de la Chitila. Liniște totală din partea autorităților

Practic, Centrul Covid din Chitila nu a avut secție de terapie intensivă sau alte aparate indispensabile continuării îngrijirilor medicale a pacienților aflați în stare gravă (oxigen, monitoare, injectomate etc.).

Cu toate acestea, potrivit evz.ro, în acel loc nu s-a întâmplat nimic. Nici în mandatul lui Nelu Tătaru, nici în cel al lui Vlad Voiculescu. N-au găsit nicio soluție pentru a utiliza spațiul acela amenajat, pentru niciun fel de bolnav.

„Aici, în centrul de la Chitila, trebuia să se facă o triere a pacienților, iar cei cu forme ușoare să fie îngrijiți acolo. Bolnavii cu forme grave erau trimiși la spitalele Covid. Cel puțin așa i s-a prezentat (și) președintelui Klaus Iohannis, când a fost adus acolo pentru inaugurare de către ministrul de atunci Nelu Tătaru și Raed Arafat. Un proiect generat de două ONG-uri pentru care s-au dat mulți bani, dar care s-a terminat cu un mare eșec. Și cu lacăte pe uși.

Iar după apariția articolului în Evenimentul zilei s-a trecut la dezafectarea totală. Acum în curtea din Chitila e curat ca-n palmă. Toate „forțele” implicate s-au retras și nimeni din Departamentul pentru Situații de Urgență sau din Ministerul Sănătății n-a venit cu o explicație despre ce a fost cu „fantoma” aceea anti-Covid de la Chitila: afacere cu bani tocați?, afacere cu bani spălați?,  nepricepere în gestionarea proiectului?, ce s-a făcut cu mormanul de bani adunați din sponsorizări de la zeci de firme mari?”, se întreabă jurnaliștii de la evz.ro.

Nici cele două fundații, inițiatoare ale proiectului prin două influente vedete tv, nu au făcut declarații despre ce s-a întâmplat la Chitila și unde au ajuns toate achizițiile făcute pentru funcționarea „centrului-suport”.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

25 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

55 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: