Sari la conținut

Povestea bărbatului care a trăit 70 de ani într-un plămân de fier. A mers la școală în plămânul de fier, a practicat avocatura 30 de ani și a scris o carte

Sursă foto: ABC7
Paul Polio Alexander

Povestea bărbatului care a trăit 70 de ani într-un plămân de fier. Paul „Polio” Alexander, așa cum își spunea pe rețelele de socializare a murit de la vârsta de 78 de ani, după ce a trăit timp de 70 de ani într-un plămân de fier, fiind declarat de Guinness World Records cel mai longeviv pacient din istorie care a trăiește într-un plămân de fier.

În vara anului 1952, la vârsta de șase ani, Paul Alexander a fost lovit de poliomielită, o afecțiune virală gravă, care l-a lăsat paralizat de la gât în jos. A fost adus de urgență la un spital din Texas, unde s-a trezit într-un cilindru metalic, cunoscut sub numele de „plămân de fier”, un dispozitiv care urma să devină noua sa casă pe viață, după cum relatează Sky News.

O notificare pe pagina de GoFundMe creată de Christopher Ulmer, care a organizat o campanie de strângere de fonduri pentru Paul, a anunțat că „Paul Alexander, cunoscut ca «Omul cu plămânul de fier», ne-a părăsit ieri. Supraviețuind poliomielitei în timpul copilăriei, a trăit peste 70 de ani în cadrul restrâns al unui plămân de fier.

În această perioadă, Paul a absolvit facultatea, a devenit avocat și autor recunoscut. Viața sa a inspirat pe mulți, ajungând să influențeze vieți în întreaga lume. Paul a fost un exemplu de urmat, iar moștenirea sa va continua să fie pomenită.”

Povestea bărbatului care a trăit 70 de ani într-un plămân de fier.

Ulmer a menționat că a avut ocazia să-l întâlnească și să-l intervieveze pe domnul Alexander în anul 2022.

Philip Alexander, fratele lui Paul, a exprimat recunoștința față de toți cei care au contribuit financiar pentru fratele său. „Le sunt profund recunoscător tuturor celor care au donat în sprijinul fratelui meu. Aceste contribuții i-au oferit posibilitatea de a trăi ultimii ani fără griji. Fondurile strânse vor acoperi cheltuielile de înmormântare,” a declarat Philip.

Chiar dacă era limitat de plămânul de fier, Paul Alexander putea să petreacă câteva ore în afara dispozitivului și se folosea de un bastonaș de plastic pentru a naviga pe tastatură, ceea ce îi permitea să comunice. În ultima perioadă, starea sa de sănătate s-a înrăutățit, suferind de o infecție respiratorie cronică și experimentând durere la picioare ori de câte ori încerca să se miște.

Paul „Polio” Alexander avea și un cont de tiktok unde răspundea tuturor curiozităților oamenilor despre starea sa și le vorbea despre pozitivitate.

@ironlungman

Într-un interviu acordat pentru The Guardian din aprilie 2020, Paul Alexander a vorbit despre temerile sale din timpul pandemiei de COVID.

„Este exact așa cum a fost pentru mine”, a spus el, făcând o paralelă între focarul de poliomielita din SUA din anii 1950 și COVID-19. „Mă sperie”, a mai mărturisit el.

Cel mai longeviv pacient cu un plămân de fier

Sursa foto: The Telegraph

De asemenea, Paul a povestit atunci și despre reacțiile pe care le aveau oamenii atunci când îl vedeau: „Nu vă puteți imagina câți oameni au intrat în biroul meu de avocatură, m-au văzut în plămânul de fier și au întrebat: „Ce este asta?”, iar eu trebuia să le explic că este un plămân din fier și respiră pentru mine”.

În martie 2023, Paul Alexander a fost recunoscut de Guinness World Records ca fiind pacientul cu cea mai lungă perioadă de viață petrecută într-un dispozitiv de asistență respiratorie, cunoscut sub numele de „plămân de fier”.

Născut la 30 ianuarie 1946, în Dallas, Texas, locul unde și-a petrecut întreaga existență, Paul a fost afectat de poliomielită în 1952. Acest an a marcat cea mai severă epidemie de poliomielită din istoria Statelor Unite, cu aproape 58.000 de cazuri raportate, majoritatea fiind copii, inclusiv Paul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel