Categories: Stil de viaţă

Poți să mănânci orice. Singurul lucru de care să ții cont dacă vrei să slăbești

Un mijloc eficient de a slăbi ar fi încadrarea tuturor meselor zilnice într-un interval de 8 ore şi evitarea gustărilor nocturne, spun oamenii de ştiinţă.

Mâncând toată cantitatea de alimente dintr-o zi într-un interval de 8 ore, oamenii ar putea scădea în greutate şi şi-ar reduce riscul de a se îmbolnăvi de diabet tip 2, spun cercetătorii de la Salk Institute din California, SUA.

Chiar dacă e vorba despre alimente bogate în zaharuri şi grăsimi, nu contează; „fereastra” de 8 ore pare să fie un element care compensează efectele consumului de alimente nesănătoase. Cercetătorii cred că menţinerea unui program de mese fix permite organismului să prevadă când va primi următoarea masă şi să se pregătească să ardă caloriile.

Autorii studiului au ajuns la aceste concluzii în urma unor cercetări pe animale: şoarecii de laborator cărora li s-a administrat mâncare doar într-o perioadă de 8 ore în fiecare zi (de exemplu între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza) erau mai zvelţi şi mai sănătoşi decât cei care consumaseră acelaşi număr de calorii de-a lungul întregii zile.

Chiar şi restrângerea perioadei de hrănire la 9 ore a avut efect: şoarecii obezi trecuţi la acest program au dat  jos 5% din greutate în câteva zile, deşi consumaseră acelaşi număr de calorii ca şi înainte de schimbarea de program.

În general, cercetătorii au constatat că o limitare a perioadei zilnice în care avea loc hrănirea (între 8 ore şi 12 ore) avea un număr de efecte benefice, atât preventive, cât şi terapeutice, asupra sănătăţii animalelor. Interesant e faptul că, dacă animalele erau supuse acestui regim în cea mai mare parte a timpului, în zilele de lucru ale săptămânii, efectele benefice se menţineau şi în week-end, când şoarecilor li se dădea voie să mănânce fără restricţii, la orice oră.

Autori studiului cred că un orar riguros al meselor permite corpului să sincronizeze funcţionarea sistemului digestiv cu activitatea genelor şi a proteinelor implicate în procesul de digestie şi metabolizare a hranei. De asemenea, restrângerea perioadei de hrănire influenţează echilibrul bacteriilor din intestin care controlează metabolismul.

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Cell Metabolism, constituie noi dovezi ale faptului că nu contează doar ce mâncăm, ci şi când mâncăm.

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

5 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

10 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: