Categories: Stil de viaţă

Poți să mănânci orice. Singurul lucru de care să ții cont dacă vrei să slăbești

Un mijloc eficient de a slăbi ar fi încadrarea tuturor meselor zilnice într-un interval de 8 ore şi evitarea gustărilor nocturne, spun oamenii de ştiinţă.

Mâncând toată cantitatea de alimente dintr-o zi într-un interval de 8 ore, oamenii ar putea scădea în greutate şi şi-ar reduce riscul de a se îmbolnăvi de diabet tip 2, spun cercetătorii de la Salk Institute din California, SUA.

Chiar dacă e vorba despre alimente bogate în zaharuri şi grăsimi, nu contează; „fereastra” de 8 ore pare să fie un element care compensează efectele consumului de alimente nesănătoase. Cercetătorii cred că menţinerea unui program de mese fix permite organismului să prevadă când va primi următoarea masă şi să se pregătească să ardă caloriile.

Autorii studiului au ajuns la aceste concluzii în urma unor cercetări pe animale: şoarecii de laborator cărora li s-a administrat mâncare doar într-o perioadă de 8 ore în fiecare zi (de exemplu între 9 dimineaţa şi 5 după-amiaza) erau mai zvelţi şi mai sănătoşi decât cei care consumaseră acelaşi număr de calorii de-a lungul întregii zile.

Chiar şi restrângerea perioadei de hrănire la 9 ore a avut efect: şoarecii obezi trecuţi la acest program au dat  jos 5% din greutate în câteva zile, deşi consumaseră acelaşi număr de calorii ca şi înainte de schimbarea de program.

În general, cercetătorii au constatat că o limitare a perioadei zilnice în care avea loc hrănirea (între 8 ore şi 12 ore) avea un număr de efecte benefice, atât preventive, cât şi terapeutice, asupra sănătăţii animalelor. Interesant e faptul că, dacă animalele erau supuse acestui regim în cea mai mare parte a timpului, în zilele de lucru ale săptămânii, efectele benefice se menţineau şi în week-end, când şoarecilor li se dădea voie să mănânce fără restricţii, la orice oră.

Autori studiului cred că un orar riguros al meselor permite corpului să sincronizeze funcţionarea sistemului digestiv cu activitatea genelor şi a proteinelor implicate în procesul de digestie şi metabolizare a hranei. De asemenea, restrângerea perioadei de hrănire influenţează echilibrul bacteriilor din intestin care controlează metabolismul.

Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Cell Metabolism, constituie noi dovezi ale faptului că nu contează doar ce mâncăm, ci şi când mâncăm.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

38 de minute ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

o oră ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

2 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

2 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

3 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

3 ore ago

Citeste si: