Categories: Expertul zilei

Poți înlocui apa cu această băutură. Medic: „Ne asigură un tranzit intestinal regulat şi are calorii puţine”

Poți înlocui apa cu această băutură. Kombucha este un sortiment de ceai fermentat care a fost consumat, in unele parti ale lumii, de mii de ani. Originar din China, kombucha s-a raspandit mai intai in Japonia si Rusia, iar la inceputul secolului XX a devenit popular si in Europa.

Kombucha este preparat din drojdie, zahar si ceai negru. Amestecul este lasat sa fermenteze timp de cel putin o saptamana, timp in care se formeaza colonii de bacterii si o cantitate redusa de alcool. Bacteriile din kombucha includ specii de bacterii lactice, care actioneaza similar unui probiotic. In plus, kombucha contine doze sanatoase de vitamine ale grupului B.

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că această băutură este foarte hidratantă și are beneficii pentru sănătate.

Totodată, medicul mai spune că se poate consuma și ca o alternativă la produsele lactate de tip lapte bătut, sana și chefir.

„Kombucha, un probiotic care merită încercat. Pentru că nu-mi place apa, sunt mereu în căutare de alternative lichide pentru hidratare.

Dr. Mihaela Bilic: „Kombucha are calorii puţine”

Așa am descoperit Kombucha, o băutură fermentată și ușor acidă cu beneficii reale pentru sănătate.

Este un ceai negru puțin îndulcit în care se pun culturi simbiotice de bacterii și drojdii și se lasă la fermentat câteva zile.

Nu se știe exact care este originea acestei licori, însă cu certitudine are virtuți terapeutice prin efectul ei probiotic, de echilibrare a coloniilor de bacterii benefice din intestin.

Dr. Mihaela Bilic: „Musai să fie nepasteurizat, altfel pierdem efectul probiotic!

Și pentru că în ziua de azi avem parte din ce în ce mai rar de produse fermentate, vă recomand să o aveți în vedere ca alternativă la produsele lactate de tip lapte bătut, sana, chefir.

Are calorii puține și există variante cu diverse arome, deci gustul este mai mult decât plăcut. Nu e obligatoriu să fie bio, dar musai să fie nepasteurizat, altfel pierdem efectul probiotic!

Prețul e piperat, dar merită să ne asigurăm un tranzit intestinal regulat”, a scris medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.

Beneficiile consumului de kombucha

Despre consumul de kombucha se spune ca ar avea importante beneficii pentru organism, avand in vedere amestecul de ingrediente. Dintre acestea, amintim:

  • kombucha este o bună sursă de probiotice. Bacteriile din drojdie prolifereaza in mediul cu continut de zahar si formeaza o pelicula la suprafata bauturii, pelicula care poate fi recoltata si utilizata pentru a prepara mai multa kombucha.  Speciile de bacterii lactice care se dezvoltă în băutură sunt de ajutor în colonizarea intestinului și în menținerea unei flore intestinale sănătoase.
  • Acestea pot ameliora digestia, reduc inflamatia si promoveaza scaderea in greutate
    kombucha are beneficii similare ceaiului verde. Ceaiul verde este considerat una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume, datorita continutului mare de commpusi bioactivi de tipul polifenolilor, care au o pronuntata actiune antioxidanta. Studiile au demonstrat ca, la fel ca in cazul consumului de ceai verde, kombucha contribuie la arderea unui numar mai mare de calorii, reduce grasimea abdominala, imbunatateste nivelurile de colesterol, contribuie la reglarea glicemiei si reduce riscul de aparitie a cancerului de prostata, de san si de colon;
  • kombucha este o sursa importanta de antioxidanti. Antioxidantii din alimente si bauturi sunt mai eficienti decat antioxidantii proveniti din suplimentele alimentare. Kombucha, mai ales cand este facuta cu ceai verde, pare sa aiba un puternic efect de combatere a radicalilor liberi. In plus, reduce toxicitatea hepatica a multor substante chimice, in procent de cel putin 70%
  • kombucha are efect antibacterian. Acidul acetic care se produce in timpul fermentarii kombucha are un efect antibacterian. In plus, bautura este eficienta impotriva infectiilor candidozice, inhibandu-i dezvoltarea;
  • reduce riscul de boala cardiaca. Unele studii efectuate pana in prezent au demonstrat faptul ca bautura regleaza nivelurile de colesterol LDL și HDL in nu mai putin de 30 de zile. În plus, ceaiul verde protejeaza colesterolul LDL impotriva oxidarii, proces care contribuie la dezvoltarea bolilor cardiace. In medie, consumatorii de ceai verde au un risc de boala cardiaca cu 31% mai mic decat populatia generala;
  • contribuie la gestionarea diabetului de tip 2. Un studiu a demonstrat ca un consum regulat de kombucha incetineste digestia carbohidratilor, ceea ce contribuie la reducerea glicemiei. In plus, se pare ca sunt imbunatatite si functia renala si hepatica. Un studiu efectuat pe un esantion de 300.000 persoane a demonstrat ca un consum regulat de ceai verde reduce cu 18% riscul de aparitie a diabetului ;
  • are un rol protector impotriva cancerului. In analizele de laborator, kombucha a demonstrat efecte importante asupra celulelor canceroase, datorate continutului mare de polifenoli al ceaiului verde. Acest efect nu a fost deocamdata aprofundat sau cuantificat, dar reprezinta o directie importanta de cercetare

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

8 minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

38 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: