Daca ti-e foarte greu sa slabesti, exista o explicatie. Poate fi de vina programare genetica!
Dupa ce ai slabit doua kilograme descoperi ca le-ai pus la loc – cu asta se confrunta multe persoane. Studiile arata ca multi dintre cei care reusesc sa slabeasca revin la greutatea initiala, ba chiar se ingrasa mai mult. De ce se intampla asta?
De ce nu reusim sa ne mentinem dupa ce slabim? O posibila explicatie ar putea fi teoria set point. „Exista aceasta idee ca avem niste limite de greutate programate genetic care se schimba de-a lungul vietii”, explica nutritionista Kristen Carli.
Schimbarile care pot surveni sunt produse de fluctuatiile metabolismului care pot surveni odata cu varsta, provocate de hormoni, de modul in care digeram hrana si de multi alti factori. O dovada simpla: greutatea la care te simteai confortabil in liceu difera, probabil, de cea la care te-ai simtit bine la 20, 30, 40 de ani sau peste.
In acelasi timp, intervine o reactie a organismului: acesta apara limita programata a greutatii. „Daca simte foamea, se adapteaza, devenind mai eficient”, explica Rebecca McConville, specialista in nutritie sportiva si autoarea cartii „Finding Your Sweet Spot”.
Astfel, daca tii dieta si mananci mai putin decat de obicei, organismul isi poate conserva energia incetinind metabolismul sau declansand impusul de a manca si provocand foamea. „Creierul nu face distinctia intre infometarea voita prin dieta si foamea reala”, explica McConville.
Conceptul limitei de greutate programate genetic a devenit tot mai popular si pe retelele de socializare, cu peste 11.000 de postari pe Instagram, noteaza InStyle. Acesta a castigat teren pentru ca este folosit in comunitatile de fitness si in cele cu tulburari alimentare pentru a descrie greutatea la care corpul tinde sa ajunga.