Din cuprinsul articolului
Diabetul zaharat a devenit mai frecvent în țările în care alimentele sunt abundente. Consumul excesiv de zahăr poate duce la obezitate, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate. Cu toate acestea, relația sa cu diabetul de tip 2 este încă complexă și neclară.
Cercetările privind legătura dintre consumul de zahăr și diabetul de tip 2 sunt în curs de desfășurare. Majoritatea medicilor susțin că zahărul singur nu declanșează diabetul. Este o afecțiune complicată care se dezvoltă datorită unei game de factori.
Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent tip. Greutatea corporală în exces poate contribui la dezvoltarea acesteia.
Consumul excesiv de zahăr și diabetul zaharat
Atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 afectează capacitatea organismului de a regla nivelul glicemiei.
Consumul de zahăr nu va provoca în mod direct niciunul dintre tipuri. Cu toate acestea, consumul prea mult poate provoca creșterea în greutate. Obezitatea este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.
Diabetul de tip 1, pe de altă parte, este o afecțiune autoimună, care determină sistemul imunitar al unei persoane să atace celulele care produc insulină. Deteriorarea acestor celule subminează capacitatea organismului de a controla glicemia.
Odată ce o persoană are diabet, consumul excesiv de zahăr poate agrava simptomele, deoarece diabetul face mai dificilă gestionarea nivelului zahărului din sânge. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să fie în continuare atenți la aportul de zahăr.
În acest articol, ne uităm la studii emergente care explorează posibila legătură dintre consumul de zahăr și dezvoltarea diabetului de tip 2.
Legătura dintre zahăr și diabetul de tip 2
Deși consumul de zahăr nu cauzează în mod direct diabetul de tip 2, unele studii sugerează că disponibilitatea globală mai mare a zahărului face ca diabetul să devină mai frecvent.
Un studiu din 2016 a constatat că, deși cercetările actuale au găsit modele convingătoare care sugerează că consumul de zahăr are legături directe și indirecte cu diabetul, nu a produs date semnificative.
Studiul sugerează că mecanismele directe ale zahărului care duc la diabet implică un zahăr numit fructoză. Ficatul absoarbe fructoza fără a regla aportul, ceea ce poate duce la o acumulare de grăsimi hepatice și la o scădere a sensibilității la insulină.
Sensibilitatea la insulină influențează modul în care celulele utilizează în mod eficient glucoza, eliminând-o din fluxul sanguin. Când acest lucru scade, zahărul din sânge poate deveni persistent ridicat, putând duce la diabet de tip 2.
Alte riscuri pentru sănătate legate de zahăr
Deși legătura dintre zahăr și diabetul de tip 2 este incertă, legătura dintre zahăr și alte probleme de sănătate este mult mai clară.
Cercetările publicate în 2014 au legat consumul excesiv de zahăr de un risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare (BCV).
Persoanele care au obținut peste 25% din caloriile zilnice din zahăr au avut de două ori mai multe șanse de a muri de boli de inimă decât participanții la studiu care au primit 10% sau mai puțin din calorii din zahăr.
Alte riscuri asociate consumului excesiv de zahăr includ: