Sari la conținut

Poți face cancer la inimă?

Potrivit datelor medicale, tumorile cardiace sunt foarte rare, sub 0,1% și asta pentru că inima este în totalitate un mușchi, deci un țesut non-gras. Toxinele din mediu pot modifica genele noastre, ceea ce poate duce la creșterea țesuturilor canceroase din organele noastre. Și aceste toxine sunt de obicei găsite în zone grase.

Pe lângă asta, celulele din inimă nu se divid. Deci, riscul de a avea celule defecte în inimă este foarte scăzut. Cele mai multe tumori de inimă nu provin de la acest organ, ci de la plămâni, esofag, ficat, stomac și alte părți ale corpului.

Deși majoritatea tumorilor care se dezvoltă pe mușchiul cardiac sunt benigne (nu sunt canceroase), există și câteva tipuri de tumori canceroase care afectează inima. Teratom, limfom, rabdomiosarcom, angiosarcom, sunt doar câteva dintre tipurile de cancer la inimă, dar pe lângă ele mai există și metastazele de la alte tipuri de cancer, care se pot extinde și asupra țesuturilor și vaselor de sânge din inimă sau împrejurimi.

Simtpome

Majoritatea pacienților cu tumori cardiace nu au simptome până când tumora nu se mărește. În majoritatea cazuurilor, tumora este descoperită atunci când pacientul își face o electrocardiogramă din alte motive. Dacă tumora se întărește din cauza depozitelor de calciu, poate fi văzută prin radiografierea pieptului.

Pacienții care o tumoră în atriul stâng pot experimenta diferite simptome din cauza blocării fluxului de sânge din valva mitrală. Circulația sângelui poate fi blocată tot timpul sau doar când pacientul stă într-o anumită poziție. Deși majoritatea pacienților nu au deloc simptome,  atunci când circulația sângelui este blocată, aceștia se confruntă cu tuse seacă, scurtarea respirației și amețeli. Inflamația poate cauza și febră, iar pacientul poate avea dureri de articulații sau să nu se simtă bine. Tumorile care blochează fluxul de sânge pot provoca și accident vascular cerebral, fibrilație atrială sau cheaguri de sânge.

Tumorile la inimă apar, de obicei la persoane de 50-60 de ani, însă există cazuri și la tineri și chiar la copii. Un copil din Bacău a fost diagnosticat cu cancer la inimă după ce a ajuns la spital pentru o operatie de apendicită. El a fost transferat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași, unde medicii au stabilit că băiatul avea o tumoră în formă de ciorchine la nivelul inimii. După mai multe investigații, medicii au hotarât ca băiatul să înceapă chimioterapia, iar rezultatele au fost uimitoare. „Până acum, în urma chimioterapiei, tumora a dispărut în proporție de 90%, dar au mai rămas câteva resturi intracardiace. Tratamentul început durează doi ani, iar dacă nici la sfârșitul acestei perioade tumora nu va dispărea în întregime, micuțul va fi supus unei intervenții chirurgicale pentru a elimina resturile intracardiace”, a spus dr. Ingrid Miron din cadrul Spitalului de Copii Iași.

Aceasta a mai precizat că tumora de care suferă baietelul – un limfon cardiac – este o afecțiune foarte rară în lume, iar acesta este primul caz întâlnit, în România, la copii. „Nu am mai întâlnit până acum un asemenea caz. De obicei, astfel de tumori nu apar inițial la inimă, ci apar la ganglioni. Cauzele ar putea fi multiple – tumora ar fi putut fi cauzată și de radiații.

Tratarea tumorilor cardiace

Multe tumori cardiace au risc de embolizare, adică o parte din tumoră sau un cheag de sânge pot migra prin alte zone ale sistemului circulator. Așa că, tratamentul presupune, de obicei, extirparea tumorii în cadrul unei operații pe cord deschis. După operație, pacientul trebuie să facă o electrocardiogramă în fiecare an pentru a se asigura că nu recidivează.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel