Pot lua un antiinflamator dacă mă doare în gât? Expert: „Va bloca acest mecanism natural de apărare…”

Pot lua un antiinflamator dacă mă doare în gât? Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor avertizează asupra riscului de efecte adverse grave. Așadar, sunt aceste medicamente recomandate în caz de infecție ORL sau angină pectorală? Ce medicamente trebuie luate în caz de durere în gât?

Aceste medicamente antiinflamatoare, care pot fi cumpărate fără prescripție medicală până la anumite doze (25 mg pentru ketoprofen și 200 mg pentru ibuprofen), sunt utilizate pe scară largă pentru ameliorarea durerii, de exemplu în cazul infecțiilor ORL, angină pectorală, nazofaringită, tuse etc.

De la sfârșitul anului 2022, s-a înregistrat o recrudescență a infecțiilor cu streptococul A, în special angina și scarlatina, boli care pot deveni foarte grave atunci când sunt tratate cu AINS. Potrivit ANSM, aceste complicații pot apărea pe perioade de tratament foarte scurte (2-3 zile) și chiar și atunci când antiinflamatorul este asociat cu un antibiotic.

De ce medicamentele antiinflamatoare pot agrava infecțiile?

Sunt implicate mai multe mecanisme, după cum explică profesorul Dominique Deplanque, președintele Societății Franceze de Farmacologie și Terapeutică.

„Va bloca acest mecanism natural de apărare…”

„Atunci când există o infecție virală sau bacteriană, organismul pune în funcțiune un sistem de apărare care îi permite să lupte împotriva agresiunii. Medicamentul antiinflamator va bloca acest mecanism natural de apărare, cu riscul de a răspândi microbii – și în special bacteriile – și de a agrava infecția. Din fericire, aceste cazuri sunt rare, dar rezultatul poate fi dramatic.

În plus, administrarea unui medicament antiinflamator va masca semnalele de avertizare, cum ar fi roșeața gâtului, de exemplu, sau durerea.

În acest context, ANSM avertizează asupra riscului de a „duce la o întârziere în diagnosticarea și gestionarea pacientului.

În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că AINS pot avea efecte secundare, în special la nivel renal și digestiv. Agenția Franceză a Medicamentului recomandă utilizarea acestora (atunci când este necesar) la cea mai mică doză posibilă și pentru o perioadă scurtă de timp, maximum 5 zile, pentru ameliorarea durerii”.

Caz special de angină pectorală

Dureri în gât, dificultăți de înghițire, febră… durerile de gât pot fi greu de suportat. În cele mai multe cazuri, ele sunt de origine virală. Mai rar, ele sunt datorate unei bacterii, streptococul A, a cărei recrudescență a fost constatată de Santé publique France, la copii.

Pentru a trata corect angina streptococică, este necesar să se cunoască originea acesteia. Medicii și farmaciștii (de la 1 iulie 2021) dispun de teste de diagnostic rapid foarte simple (TROD angină). Se prelevează un tampon din gât cu ajutorul unei tampoane. Dacă testul relevă că durerea de gât este bacteriană, medicul va prescrie un tratament cu antibiotice. Dacă durerea de gât este virală, antibioticele nu sunt de folos.

Cum se poate calma o durere în gât?

Indiferent dacă durerea de gât este virală sau bacteriană, aceasta poate fi intensă. Cu toate acestea, medicamentele antiinflamatoare sunt puternic descurajate, deoarece pot agrava infecția.

„Pentru a calma durerea, este mai rezonabil să luați paracetamol„, recomandă profesorul Deplanque.

Pentru un adult, se recomandă să se înceapă cu o doză de 500 de miligrame sau 1 gram, care să fie repetată, dacă este necesar, după 4 ore. În total, pe parcursul unei zile, nu trebuie să depășiți 3 grame pe zi.

Un alt avantaj al paracetamolului este că ajută la reducerea febrei. Dar și aici, profesorul Deplanque face apel la moderație.

„Temperatura rămâne un mecanism de apărare fiziologic care trebuie respectat. Nu este niciodată o urgență să faci să scadă febra, cu excepția cazului în care aceasta este foarte mare (peste 39°C la un adult, peste 38,5°C la un copil) sau dacă afectează o persoană fragilă: un bebeluș sau o persoană în vârstă”, avertizează experții.

Pentru calmarea gâtului, se poate mulțumi și cu un ceai de cimbru cu proprietăți antiinflamatorii naturale. Acesta este fără riscuri. De asemenea, se poate lua miere sau se pot folosi anumite uleiuri esențiale.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

5 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

34 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Citeste si: