Din cuprinsul articolului
Pot fi dispozitivele medicale REFOLOSITE? Potrivit cercetătărilor în cazul celui mai recent scandal medical, doctorul Dan Tesloianu de la Iași a fost acuzat că reutiliza dispozitive medicale de la cadavre.
Mai mult, o mare parte din intervențiile făcute de doctorul Tesloianu pe pacienți, cărora li s-au implantat acele dispozitive medicale la inimă, nu erau necesare.
Pe lângă factorii ce țin de moralitate, există și date concrete, tehnice, pentru care aceste dispozitve medicale nu pot fi refolosite de la pacienți decedați.
Pot fi dispozitivele medicale REFOLOSITE? Celebru chirug cardiac: Nu scoatem bucăți din oameni decedați, să le refolosim
Prof.dr. Vlad Iliescu, chirurg cardiac, șeful Clinicii de Chirurgie cardiacă II de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof.dr. C.C. Iliescu” din București, atrage atenția că nicăieri în lume nu se recoltează dispozitive medicale de la persoanele decedate.
„Această practică este interzisă de foarte multă vreme. Și asta din multe motive. În primul rând, din considerente morale. Nu poți să te apuci să scoți bucăți dintr-un om decedat și să le refolosești, pentru că omul acela nu e o mașină veche.
Pentru că este un dispozitiv care a funcționat. Și nu știi cât a funcționat și cât mai rămâne din capacitatea lui, de exemplu, la pacemakere. În al treilea rând, diverse dispozitive implantabile nu sunt, majoritatea lor, resterilizabile.
Unele sunt, dar în anumite condiții speciale, de fabrică. Deci, odată desfăcut dispozitivul, el nu mai este steril. Sigur că poți să găsești diverse metode de sterilizare, dar nu este cazul. Speculăm pe marginea unui lucru care nu se face. Este inutil. Aceste dispozitive există, sunt plătite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, a explicat pentru Adevărul, dr. Vlad Iliescu.
În caz de urgență, i se pune pacientului o cardiostimulare temporară
Există și crize la CNAS în privința asigurării acestor dispozitive medicale: „Dar asta ține de gestiunea și de funcționarea CNAS, a caselor județene, și asta nu justifică o procedură de tipul în care se iau pacemakere de la persoanele decedate. Așa ceva este greu de comentat, dacă este adevărat”.
Chirurgul cardiac Vlad Iliescu a subliniat că procedura prin care un pacient cu probleme la inimă ajunge să obțină un dispozitiv medical este aceea că el se internează în spital și i se face indicația medicală pentru un anumit aparat:
„Și, dacă este un caz acut, de exemplu, a venit cu 10 bătăi pe minut și-i este pusă viața în pericol, chiar dacă spitalul nu are dispozitivul în acel moment și nu-l poate pune pe loc, se poate pune o cardiostimulare temporară, după care i se pune una definitivă.
Ceea ce poate să însemne o zi, două sau cinci, de la caz la caz. Dispozitivul este finanțat prin programele Casei și-l achiziționează spitalul, dar nu pe servicii, ci pe program, cu finanțare separată.
Periodic, CNAS dă bani pentru astfel de dispozitive. Pentru că sunt o chestiune curentă, nu se întâmplă o dată pe an, nu e o inimă artificială ca să zici că o pui o dată la 10 ani în România sau niciodată.
Este un dispozitiv care se pune în mod curent și care nici nu costă mare lucru, câteva sute de euro. Nu este o mare investiție. Iar, dacă pacientul este la risc să-și piardă viața, există soluții, cum vă spuneam”, subliniază profesorul.
În general, aceste dispozitive NU se resterilizează
În cazul în care, totuși, un astfel de dispozitiv ar fi recoltat de la o persoană decedată pentru a fi apoi implantat unei persoane aflate în viață, acest aparat ar trebui mai întâi sterilizat.
Metoda ar trebui indicată pe cutia inițială, pentru că depinde foarte mult de componentele lui, cât este compus din plastic, cât din metal.
„Dar, în general, repet, aceste dispozitive nu se resterilizează. Nu sunt de refolosit. La fel ca și valvele cardiace. Și acestea se folosesc o dată și asta este. Cum ar fi dacă la finalul unei operații – dacă pacientul se prăpădește, pentru că se mai întâmplă – i-am pus niște valve și le scoatem ca să le refolosim? Nici vorbă de așa ceva!”, a mai spus dr. Iliescu.