Sari la conținut

Postul este un adevărat LEAC pentru suflet, corp și minte

Postul este un adevărat LEAC pentru suflet, corp și minte. De ce este bine să postim, ce beneficii are postul? Care este explicația științifică a postului

„Da, frații mei, făcând așa să ne facem bine nouă înșine, și mai degrabă să ne sârguim să adăugăm și să sporim, și să nu voim să dărâmăm cu răutate ceea ce am zidit frumos mai înainte.

Să-și aducă aminte fiecare dintre voi de folosul postului și de ce fel de dar s-a desfătat de la Dumnezeu în aceste puține zile și se va face încă și mai râvnitor pentru celelalte…”, scrie preotul Narcis Stupcanu, citat de Ziarul Lumina.

Dar despre post, acest leac pentru suflet, vorbesc și oamenii de știință, medicii, nu doar preoții care ne îndeamnă să postim.

Incredibile beneficii

De altfel, postul alimentar  sau dieta de post are beneficii incredibile. În această perioadă omul se supune anumitor restricţii.

Din punct de vedere alimentar se evită consumul alimentelor şi băuturilor provenite din surse animale (carne, lapte, ouă)”, scrie dr. Marilena Constantin,  medic primar Medicină generală,  medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice pe site-ul Centrului de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș”. 

Poate că multora li se pare ciudat ca un medic, om al științelor medicale cu experiență în boli metabolice, de nutriție, diabet, medicină generală să abordeze un astfel de subiect.

Postul, „medic al sufletelor noastre”

Potrivit preotului Narcis Stupcanu, postul este medic al sufletelor noastre, căci obișnuiește să domolească„ unuia fierbințelile și mișcările trupului, altuia să-i îmblânzească irascibilitatea.

Altuia îi alungă somnul, altuia îi trezește râvna, altuia îi curăță mintea și o face din nou liberă de gândurile rele, altuia îi domolește limba nedomolită și o reține ca și cu un frâu prin frica lui Dumnezeu, nemailăsând-o să rostească cuvinte nefolositoare și putrede.

Altuia îi ocrotește nevăzut înălțările și-i fixează ochii și nu-i lasă să se mai poarte cu curiozitate încolo și încoace, și îl învață să se privească pe sine însuși și să-și aducă aminte numai de păcatele și lipsurile sale.

După puțin timp, postul risipește și alungă cum alungă soarele ceața, întunericul spiritual (inteligibil) și acoperământul păcatului așezat peste suflet.

Postul ne face să vedem cu mintea văzduhul duhovnicesc, în care nu răsare, ci pururea strălucește Soarele Cel neapus, Hristos Dumnezeul nostru.

Luându-și colaboratoare privegherea, postul înmoaie învârtoșarea furișată în inimă și, în locul lăcomiei dinainte, face să țâșnească izvoarele străpungerii (inimii); lucru pe care să râvnim să se facă și în fiecare din noi înșine, rogu-vă, fraților!

Căci întrucât acest lucru se face în chip ușor împreună cu Dumnezeu, vom străbate toată marea patimilor și, trecând prin valurile ispitelor celui ce ne tiranizează amarnic, vom ancora la limanul nepătimirii”, mai scrie preotul.

Fără post…

Preotul mai scrie că „nu este cu putință, frații mei, ca acest lucru să se facă într-o singură zi, nici într-o singură săptămână, ci în mult timp și cu osteneală și trudă, pe măsura hotărârii și alegerii libere a fiecăruia, încă și pe măsura credinței (Romani 12, 3) și a disprețuirii lucrurilor

văzute și gândite, și nu numai aceasta, dar și potrivit cu acea căldură a po­căinței neîncetate și a lucrării săvârșite cu darul și harul lui Dumnezeu, fie grabnic, fie mai zăbavnic, în cămara ascunsă a sufletului (Matei 6, 6)”.

„Dar fără post nimic din acestea, nici din celelalte virtuți nu vor putea fi înfăptuite de către cineva, fiindcă postul este începutul și temelia oricărei lucrări duhov­nicești.

Prin urmare, câte le vei zidi pe temelia aceasta se fac neclintite și nezdruncinate, ca întemeiate pe o stâncă tare;

dar dacă iei această temelie și pui în locul ei săturarea pântecelui și poftele iraționale, acestea se scurg ca un nisip sub gândurile rele, și râul patimilor și toată zidirea virtuților se prăbușesc (Matei 7, 26–27).

Ca să nu se întâmple și cu noi aceasta, să stăm cu bucurie pe temelia tare a postului.”, a detaliat părintele  citat de Ziarul Lumina. 

Ce spunea Părintele Galeriu despre post

„Are şi sufletul lumea şi legile lui. Sfătuirea cu sine şi căinţa pentru rătăcirile de la ţelul vieţii, nevoia de a te îndrepta şi purifica, de a-i descoperi rănile şi problemele unui om al lui Dumnezeu,

starea aceea unică pe care o încerci când auzi „te iert şi te dezleg de toate păcatele” şi te simţi din nou împăcat, restabilit în armonia ta lăuntrică constituie o experienţă comună tuturor celor ce afirmăm conştiinţa unui adevăr divin fundamental şi alunecării din el,

a unei legi morale şi a călcării ei.”

Ce spune medicul

Alimentația și stilul de viață influențează enorm sănătatea, așa că medicii recomandă consumul prudent pentru anumite alimente. Excesele nu fac bine nici în cazul alimentelor considerate sănătoase.

Avantajele dietei de post :

  • conţin antioxidanţi şi substanţe fitochimice cu proprietăţi curative şi anticancerigene;
  • previn aterogeneza prin aport scăzut de acizi graşi saturaţi şi conţinutul în flavonoizi;
  • sunt depurative, previn constipaţia şi apariţia cancerului de colon;
  • conţin fier (soia, legumele cu frunze verzi, sfecla roşie, avocado, strugurii, piersica);
  • au efect antiinflamator prin conţinutul de tanine (mărul).

Există însă și dezavantaje: 

  • excesul de glucide (cartof, paste făinoase, orez, mazăre, fasole boabe) predispune la exces ponderal şi cresc glicemia la persoanele cu diabet zaharat. Se preferă consumul de carbohidraţi complecşi de tip cereale care au conţinut crescut în fibre;
  • pot favoriza anemia prin deficit de vitamnă B12 care se găseşte preponderent în carne, viscere, lapte, ouă;
  • pot induce hiperuricemia (creşterea nivelului acidului uric în sânge) prin consum crescut de fasole, linte, mazăre, ciuperci, sparanghel, spanac, fructe oleaginoase;
  • favorizează tulburările digestive (flatulenţa) prin excesul de carbohidraţi (glucide).

Alimente care pot fi consumate în timpul postului:

  • cereale integrale, pâine integrală, pâine cu secară;
  • soia şi preparate din soia, soia fiind cea mai bogată sursă de proteină naturală, cu un coţinut crescut de aminoacizi esenţiali, dar şi de acizi graşi;
  • năut, linte;
  • măsline cu conţinut bogat în acizi graşi nesaturaţi;
  • legume;
  • fructe cu evitarea fructelor foarte dulci (banane, prune, struguri);
  • fructe oleaginoase;
  • uleiuri vegetale.

Orice dietă se bazează pe echilibru, armonie între alimente, așa recomandă medicii: câte puțin din fiecare. Ei bine, nici dieta de post nu face excepție, potrivit dr. Marilena Constantin,  medic primar Medicină generală,  medic primar Diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament „Victor Babeș”. 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel