Din cuprinsul articolului
Postul a fost sugerat anterior ca o abordare utilă pentru prevenirea sau gestionarea bolilor cronice precum cancerul, obezitatea și bolile de inimă.
Rezultatele studiilor efectuate la șoareci arată că posturile prelungite pot afecta sistemul imunitar.
Șoarecii care au postit 24 de ore au avut mai multă inflamație și au avut mai multe șanse să moară din cauza unei infecții bacteriene decât șoarecii care urmau un program regulat de alimentație
Postul negru de 24 de ore, efecte neașteptate asupra sistemului imunitar
Filip Swirski de la Icahn School of Medicine din Mount Sinai din New York și colegii săi au analizat probe de sânge și țesuturi de la cinci șoareci fără acces la hrană timp de 24 de ore.
Testele de sânge care au comparat acești șoareci cu cei cărora li s-a administrat o dietă regulată au arătat că, în medie, șoarecii care postesc aveau mai puțin de 10% din numărul de monocite – un tip de globule albe care ajută la combaterea infecțiilor și recrutează alte celule imunitare pentru a trata leziunile.
„Acestea sunt celulele care sunt soldați cu adevărat critici pentru sistemul imunitar”, a explicat Swirski.
Cercetătorii au descoperit că scăderea s-a datorat retragerii monocitelor din sânge în măduva osoasă, unde, în esență, au hibernat.
Drept urmare, când șoarecilor aflați în post li s-a dat din nou mâncare, monocitele s-au repezit înapoi în sângele lor.
„Deoarece există acest exces de monocite care hibernează și trăiesc în măduva osoasă, ele supraviețuiesc mai mult decât ar fi altfel”, spune Swirski. „Deci, la realimentare, ceea ce vedem este un val de monocite.”
În comparație cu șoarecii care au continuat să postească sau cu cei care nu au postit niciodată, acești șoareci aveau în medie de aproape patru ori mai multe monocite în sânge.
Ceea ce poate fi benefic într-un fel ar putea avea un impact negativ neprevăzut în altul
Pentru a înțelege modul în care aceasta a afectat imunitatea, el și echipa sa au injectat 45 de șoareci cu o tulpină de bacterii care infectează plămânii. Douăzeci și trei dintre șoareci au postit timp de 24 de ore înainte de injectare. Cercetătorii le-au permis apoi să aibă acces la alimente.
După 72 de ore, aproape 90% dintre șoarecii care au postit au murit, în timp ce aproximativ 60% dintre șoarecii care nu au postit niciodată au murit.
De asemenea, șoarecii care urmau diete restrictive au avut niveluri mai mari de inflamație, ceea ce sugerează că perioadele lungi de post afectează răspunsurile imune.
Cu toate acestea, Satchidananda Panda de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din California spune că cele mai comune regimuri de post pentru oameni nu durează 24 de ore. De fapt, propriile sale cercetări au arătat că un post de 15 ore îmbunătățește imunitatea la șoareci.
Chiar și așa, Swirski spune că aceste constatări sunt importante pentru modul în care ne gândim la durata și implicațiile postului.
„Ca multe lucruri în viață, echilibrul este important. Deci, ceea ce poate fi benefic într-un fel ar putea avea un impact negativ neprevăzut în altul”, spune el.